BiH

Smjene u "Elektroprivredi", "Aluminiju" i HT "Eronet"

Smjene u "Elektroprivredi", "Aluminiju" i HT "Eronet"
Smjene u "Elektroprivredi", "Aluminiju" i HT "Eronet"

SARAJEVO - Ministri iz HDZ BiH nakon jednomjesečnog prekida pojavili su se u petak na sjednici Vlade FBiH, kako je bilo i najavljeno nakon ovosedmičnih susreta lidera HDZ-a, SDA i DF-a.

Iako je Fadil Novalić, premijer FBiH, izjavio da je najbolja odluka koju je u petak donijela Vlada FBiH ta što su se na sjednici pojavili svi ministri, te da je sama sjednica, iako su o dnevnom redu raspravljali satima, protekla u harmoničnoj atmosferi, njegov kolega iz DF-a, dopremijer u Vladi FBiH Aleksandar Remetić, rekao je da je Vlada prekršila Zakon o privrednim društvima time što je, kako je naveo, smijenila upravljačke strukture u kompanijama umjesto da to učine njihove skupštine. Remetić je naglasio da su ministri iz DF-a u Vladi FBiH bili suzdržani kod glasanja o smjenama.

Jelka Milićević, dopredsjednica Vlade FBiH i ministrica finansija, navela je da su sve dosadašnje nejasnoće bile iz principijelnih razloga i da su firme poput "Aluminija" Mostar i "Elektroprivrede HZHB" poput zakona o spojenim sudovima i da Vlada mora preuzeti odgovornost za upravljanje svojom imovinom.

Što se tiče navedenih firmi, kao i drugih, poput "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo i "Pretisa" d.d. Vogošća, Vlada je, po tvrdnjama Jelke Milićević i premijera Novalića, dala prethodnu saglasnost da skupštine tih privrednih društava smijene upravljačke strukture u njima. Remetić je rekao da su upozorili članove Vlade da ona ne može smjenjivati nadzorne odbore, jer je to suprotno članu 259. Zakona o privrednim društvima.

"Taj član kaže da skupština privrednog društva može razriješiti predsjednike i članove nadzornih odbora i prije isteka perioda na koji su imenovani kada nadzorni odbor ili pojedini članovi izgube povjerenje dioničara. Mi smatramo da je Vlada svojom odlukom preuzela odgovornost i ovlaštenja skupština dioničkih društava. Smatramo da će tu biti tužbi i da će Vlada izgubiti te sporove", rekao je Remetić.

Remetićeve tvrdnje negirala je ministrica Milićević te je ponovila da Vlada u petak nije donijela odluku da smjenjuje, već je donijela odluku da daje prethodnu saglasnost za smjenu ljudi u nadzornim odborima "Aluminija" i "Elektroprivrede", a svu tu proceduru će provesti skupštine preduzeća.

Na to je Remetić upitao zašto su onda imenovali nove ljude u nadzorne odbore u pomenutim preduzećima, bez obzira na to što su odluke privremene.

Nakon rasprave, Vlada je donijela odluku o davanju prethodnih saglasnosti za razrješenje Mladena Alpeze, Mehmeda Jahića i Mirsada Mujića dužnosti članova Nadzorog odbora "Aluminja" d.d. Mostar, zbog gubitka povjerenja dioničara, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Dalibora Miloša, Rafe Rafaela Gagre i Ivice Raspudića. Isto je učinjeno i kad je u pitanju "Elektroprivreda HZHB". Vlada je donijela odluke kojima je dala prethodne saglasnosti za razrješenje Marinka Ivankovića, Midhata Arpadžića, Ervina Vrdoljaka i Mate Križanca dužnosti članova Nadzornog odbora EP HZHB, te za privremeno imenovanje, na period do tri mjeseca, na ove pozicije Ive Vincetića, Karmele Miletić, Ivanke Galić, Midhata Arpadžića, Ivice Krivića i Ilije Đole.

Vlada je smijenila aktuelnog direktora HT "Eronet" Stipu Prlića, a na njegovo mjesto je privremeno imenovala Vilima Primorca.

Milićevićeva je u petak na konferenciji za novinare govorila o federalnom budžetu, odnosno o tome da je za prva četiri mjeseca ove godine budžetski priliv manji 270 miliona KM od planiranog.

"Pred nama je vrlo teških sedam mjeseci, moramo odrediti prioritete i vidjeti kako izaći iz te situacije", istakla je Milićevićeva.

Također, rečeno je da je Vlada donijela odluku o sufinansiranju u iznosu od 261.716 KM troškova boravka pape Franje u Sarajevu.

Formirana je interresorna radna grupa za izradu zakona o privrednim društvima s većinskim državnim vlasništvom.

Naredna sjednica Vlade je u srijedu u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije