BiH

Snježana Rajilić: Ulaganja vrijedna 14.700.000 KM u Novi Grad

Snježana Rajilić: Ulaganja vrijedna 14.700.000 KM u Novi Grad
Snježana Rajilić: Ulaganja vrijedna 14.700.000 KM u Novi Grad

NOVI GRAD – Načelnik opštine Novi Grad i kandidat SNSD-a za tu funkciju na predstojećim izborima Snježana Rajilić istakla je da će 1. oktobra vrijednost ulaganja na području opštine iznositi 14.700.000 KM i da su u protekle četiri godine urađeni značajni infrastrukturni projekti na seoskom području, koji se tiču puteva, vodovoda, elektromreže, sanacije svih područnih škola i izgradnje školskih igrališta.

Rajilićeva u intervjuu Srni navodi da je aplicirano za kreditna sredstva Evropske investicione banke, te da je Novi Grad  prva opština u Republici Srpskoj po dinamici realizacije, budući da se otvaranje tendera može očekivati 10. oktobra za dio projekta sekundarne vodovodne mreže u naseljima Poljavnice i Ravnice u vrijednosti tri miliona maraka.

Opštini je odobreno  ukupno 4.200.000 evra, koje može da „povuče“  u naredne dvije godine.

Ona očekuje podršku za projekat zbrinjavanja krutog otpada, u čemu bi opštinu trebalo da podrži švedska Agencija za međunarodni razvoj SIDA sa 500.000 KM.

Opština Novi Grad  ušla je u još dva značajna projekta - prvi je kreditni  IfAD projekat  namijenjen za razvoj seoskog područja, a  drugi donacija Evropske investicione banke za sprečavanje šteta od poplava.

Rajilićeva naglašava da je njen prvi prioritet  za naredne četiri godine - otvaranje novih radnih mjesta.

Takođe, značajno je što je koncesija za korištenje mrkog uglja i bentonita u Lješljanima  dodijeljena preduzeću "Privredni preporod" i realno je očekivati da će nakon izrade studije naredne godine biti stvorena mogućnost  za zapošljavanje 150 radnika. Ovih dana proizvodnju će pokrenuti i preduzeće "Drvokomerc" koje će proizvoditi vodootpornu ploču.

Snježana Rajilić je posebno zadovoljna  saradnjom sa institucijama Republike Srpske  i realizovanim projektima.  Takođe,  zadovoljna je kandidovanim projektima koji su realizovani uz podršku  Vlade  Srpske, Savjeta ministara  BiH, ali i međunarodnih institucija. Uz dobru koordinaciju rada načelnika, Administrativne službe  i institucija  urađeni su značajni projekti.

Na gradskom području realizuju se tri značajna projekta, među kojima  Rajilićeva izdvaja asfaltiranje putnog pravca  Blagaj - Budimlić - Japra u vrijednosti 3.600.000 KM, izgradnju zgrade porodične medicine u vrijednosti  1.050.000 KM, te  izgradnju tri zgrade za zbrinjavanje boračkih kategorija u vrijednosti oko 2.200.000 KM.

U oktobru treba da bude završena rekonstrukcija Vijećnice, a ovaj projekat, koji je podržala Evropska komisija, vrijedi milion evra. U toku je izgradnja novog sportsko-rekreacionog centra u vrijednosti od 2.000.000 KM i rekonstrukcija glavne ulice vrijednosti 929.000 KM. Tu je još niz projekata manje finansijske vrijednosti, ali takođe značajnih za stanovnike Novog Grada.

Opština ima dobru saradnju sa svim institucijama Republike Srpske i BiH, ima potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj sardanji sa nekoliko javnih preduzeća, pa se može reći  da  je sve što je traženo za ovu opštinu i realizovano.

Rajilićeva očekuje  da će građani  prepoznati ono što je opštinska vlast radila  i naglašava da su  i ona i SNSD i  skupštinska većina   uložili dosta truda  da se napravi iskorak nabolje u svakom smislu.  Ona najavljuje da će SNSD  voditi kampanju u kojoj će samo govoriti šta je urađeno i šta je u planu i  za to će tražiti povjerenje građana.

Rajilićeva je na kraju intervjua Srni naglasila da je teško biti žena u politici, ali da je  uz pomoć SNSD-a ostala u samom vrhu i postigla značajne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije