BiH

Sorensen: Važno je pronaći svih 9.000 nestalih

Sorensen: Važno je pronaći svih 9.000 nestalih
Sorensen: Važno je pronaći svih 9.000 nestalih

PRIJEDOR - Šef Delegacije EU u BiH Peter Sorensen izjavio je danas da je nakon ratnog sukoba u BiH identifikovano 70 odsto nestalih, ali i dalje treba pronaći 9.000 nestalih i pružiti odgovore njihovim porodicama.

Sorensen, koji je i specijalni predstavnik EU u BiH, rekao je da je pronalazak nestalih najkomplikovanija aktivnost koja je uslijedila nakon završetka ratnih sukoba na prostorima BiH.

"Drago nam je što vidimo zalaganje Instituta za nestala lica BiH, predvođenog Tužilaštvom BiH na njihovom pronalaženju i identifikaciji, uz pomoć Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/ i što se sredstva u te svrhe troše efikasno", rekao je Sorensen u Tomašici kod Prijedora, na lokalitetu gdje je prije 9 godina registrovana primarna masovna grobnica.

Mirko Jurišić, član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH, rekao je da članovi Instituta sa svjedocima već tri mjeseca rade na ovoj lokaciji i da su za četiri sedmice, koliko se vrši iskopavanje, pronašli 21 nekompletan skelet.

Sorensen i Jurišić danas su posjetili Tomašicu, nakon što su obišli komunalnu deponiju u sarajevskom naselju Buća Potok, na kojoj se vrši pronalaženje posmrtnih ostataka nestalih građana Sarajeva srpske nacionalnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije