BiH

Španski mirovni kontingent napušta BiH

MOSTAR - Polaganjem vijenaca na spomenik poginulim španskim vojnicima u mirovnoj misiji u BiH, danas je u Mostaru obilježen i odlazak zadnjih pripadnika Španske komponente EUFOR-a iz BiH.

Vijenac ispred spomenika stradalim španskim vojnicima na Španskom trgu u Mostaru položili su ambasador Španije u BiH Aurora Mehija i gradonačelnik Mostara LJubo Bešlić, uz prisustvo pripadnika EUFOR-a, te predstavnika Gradske uprave, učenika i profesora Gimnazije Mostar i građana. 

"Ovaj čin je, prije svega, iskazivanje zahvalnosti za španske vojnike koji su u BiH učinili mnogo dobra i potpomogli brojne projekte grada Mostara, kao što su Španski trg, Gimnazija i zgradu Udruženja `Los Rosales`", naveo je Bešlić.

Komandant Španskog kontingenta u BiH pukovnik Hoze Luis Blanko zahvalio je svim građanima u BiH sa kojima su, kako je rekao, imali odličnu saradnju. 

"Španci su bili u BiH 23 godine. Imali smo odličnu saradnju i u cijeloj BiH se osjećamo kao kod kuće, a posebno u Mostaru", rekao je Blanko. 

On je pojasnio da većina pripadnika Španskog kontingenta EUfOR-a, od njih ukupno 25, odlazi iz BiH, a samo dva oficira ostaće u bazi u Travniku.

"Obećavam da će se saradnja između BiH i Španije i u budućnosti nastaviti", dodao je Blanko. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije