BiH

Špirić: Radikalni islam ušao u sve institucije vlasti

Špirić: Radikalni islam ušao u sve institucije vlasti
Špirić: Radikalni islam ušao u sve institucije vlasti

BANJALUKA - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Nikola Špirić upozorio je da je radikalni islam ušao u sve institucije vlasti BiH i da će posljednja faza biti političko organizovanje.

Špirić je rekao da već duže vrijeme upozorava na opasnost od radikalnog islama i vehabizma ali da, nažalost, najčešće nije bio shvaćen ili se tome davala neka neozbiljna konotacija.

"Želim da upozorim da su oni već ovladali sistemom u BiH, da je taj radikalni islam već ušao u sve institucije vlasti u BiH, a posljednja faza biće političko organizovanje. Vjerujem da će se već na narednim izborima pojaviti kao organizovana politička partija, a onda, plašim se, počinje pakao", istakao je Špirić za Radio-televiziju Republike Srpske.

On kaže da nije siguran da će u tome dobro proći Bošnjaci-muslimani u BiH, a pogotovo ne oni koji to nisu.

Špirić kaže da mu je žao što su pale žrtve u Prijedoru, gdje su 28. jula ubijena dva Bošnjaka, a za njihovo ubistvo je osumnjičen pripadnik vehabijskog pokreta.

"O tome se može govoriti kao o izolovanom incidentu. Pomjeranje radikalizma iz arapskog svijeta preko Turske na prostore BiH dovešće do demografskih promjena", ocijenio je Špirić.

Prema njegovim riječima, dobro je da oni, koju su za taj incident pokušali da optuže Srbe, nisu u pravu, ali mu je žao što još nisu svjesni opasnosti koja, prije svega, prijeti njima.

Ovo je zemlja bez perspektive

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić izjavio je da BiH u narednih 10 godina ne vidi kao zemlju koja ima perspektivu.

"Gledajući globalno, sve što se dešava - problem Ukrajine, pohod prema Bjelorusiji, pokušaj preuređenja arapskog svijeta, ne vidim da BiH ima perspektivu", rekao je Špirić.

On je za RTRS rekao da u regionu mnoge stvari još nisu riješene i zato je BiH i dalje poligon za projekte van BiH.

BiH je zemlja koja, niti smije napredovati, niti nazadovati. Ona je zemlja koju je "zarobio" globalni koncept. Kada taj koncept uredi svijet okolo, onda će, vjerovatno, ponuditi rješenje i za BiH, rekao je Špirić.

Govoreći o posljednjoj analizi Međunarodne krizne grupe da bi BiH trebalo organizovati kao tri entiteta, Špirić je ocijenio da je to već pomalo kasna reakcija.

"Mislim da je bolje bilo da se ide sa tezom unije tri republike i to bi Sarajevo trebalo objeručke da prihvati da bi spasilo BiH. Bojim se da će već za tri godine Međunarodna krizna grupa konstatovati da `mačka i miš ne mogu da stanuju zajedno` i da je mirno razdruženje jedino rješenje", kaže Špirić.

On je istakao da diplomatski incident predsjedavajuće Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je odbio da se sastane sa nerezidentnim izraelskim ambasadorom Davidom Koenom, predstavlja upozorenje i Srbima na ovim prostorima da imaju što manje bude razmirica unutar srpskog korpusa.

"Gotovo je sigurno da će preuređenje arapskog svijeta pod uticajem radikalnog islama zakačiti i BiH. U tom smislu mislim da su te izjave pogubne. Ono što mislim da hoće Izetbegović, a nažalost i dio međunarodne zajednice, jeste da na predstojećim izborima obezbijede izbor `3 u 1` - da budu tri člana Predsjedništva BiH, ali da bude izdvojen lik Bakira Izetbegovića. Dakle da svi govore kao Izetbegović", kaže Špirić.

On ocjenjuje da je to, zapravo, upozorenje za Srbe, jer bošnjačka koalicija "Domovina" koja nastupa u Republici Srpskoj, kako je rekao, ima namjeru da u političkom smislu bude destruktivan faktor u Srpskoj.

"Nažalost, na tu koaliciju `Domovina` se peca naša opozicija. Pred ove izbore ćemo imati situaciju da će biti borba za Republiku Srpsku koju predvodi SNSD sa Miloradom Dodikom, i borba za vlast koju predvodi Koalicija `Savez za promjene`, potpomognuta koalicijama `Otadžbina` i `1. mart`", rekao je Špirić.

On je upozorio birače da samo ljudi koji imaju jasnu i izdržljivu politiku mogu da naprave državu, a to moraju da prepoznaju svi koji jurišaju na vlast.

"Još dugo će se ovdje voditi političke bitke da bi se stabilizovala Republika Srpska", kaže Špirić.

Špirić je istakao da se najveći dio sredstava prikupljenih na donatorskoj konferenciji prošlog mjeseca u Briselu za saniranje posljedica poplava odnosi na kredite i dodao da nema mnogo grant sredstava.

"Ne mislim da se tu radi o nekim kreditima pod posebno povoljnim uslovima. Te procedure su standardne", rekao je Špirić i dodao da je upravo iz budžeta BiH izdvojen najveći grant - oko sedam miliona KM.

On je podsjetio da je Savjet ministara BiH donio odluku da 10,1 miliona KM doznači na račune solidarnosti u omjeru po 49 odsto entitetima i dva odsto Brčko distriktu.

Izabrati direktora RAK-a, pa onda idu konkursi i imenovanja

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić poručio je da sve dok ne bude izabran direktor Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH neće biti ni raspisivanja konkursa niti imenovanja.

"Pošto sam vidio da je sistem pogodbi, jednostavno nije bilo druge prilike nego da zaustavimo raspisivanje svih konkursa i imenovanja dok ne bude izabran direktor RAK-a. Dok ja sjedim dole neće biti ni imenovanja ni raspisivanja konkursa, jer to ne može biti sistem pogodbe", istakao je Špirić.

On je večeras za Radio-televiziju Republike Srpske izjavio da je problem što se kadrovska politika u BiH u nekim krugovima shvata ili vodi na način kao igra tombole - "ko šta izvadi iz šešira".

Špirić kaže kako je siguran da je Savjet RAK-a jednoglasno predložio Srđana Rajčevića za direktora, naglasivši da je riječ o čovjeku koji tu oblast najbolje poznaje.

"Ja sam za to da se cijeni stručnost, da se cijene procedure i zakoni, da se tome daje nacionalni predznak. Mora se poštovati taj nacionalni sastav", rekao je Špirić.

Govoreći o digitalizaciji u BiH, Špirić je naveo da je prva faza u toku, ali da nije završena, dok druga faza nije ni počela.

On je podsjetio na odluke da se oprema za digitalizaciju knjiži na emitere, ali da ministar saobraćaja i komunikacija Damir Hadžić to želi da izbjegne.

"Ovo je moj poziv da se dozovu pameti i mislim da čine veliku štetu emiterima i sistemu u cjelini. Mi iz Republike Srpske podržavamo obje faze, ali se mora odvijati u skladu sa zakonom i odlukama Savjeta ministara", naveo je Špirić.

On je napomenuo da je oprema za digitalizaciju kupljena, ali nije plaćena, da je mimo zakon smještena u skladištu BHRT-a, te da postoji mogućenost da zastari dok se iskrivljuju sve odluke koje su donijeli organi BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije