BiH

Špirić: SNSD mora da zaštiti svoj izborni rezultat

Špirić: SNSD mora da zaštiti svoj izborni rezultat
Špirić: SNSD mora da zaštiti svoj izborni rezultat

SARAJEVO - Poslanik SNDS-a u Predstavničkom domu BiH Nikola Špirić rekao je danas da SNSD ne opstruiše rad Parlamentarne skupštine BiH, već da samo želi da, kao ozbiljna politička partija, u ime građana koji su je birali, zaštiti svoj izborni rezultat.

"Mi smo prihvatili da budemo konstruktivna opozicija. Imam osjećaj da oni to nisu shvatili i da žele da nama brišu pod", rekao je Špirić novinarima i dodao da SNSD to neće dozvoliti. 

Komentarišući poziv visokom predstavniku i OHR-u da reaguju, Špirić je rekao da ne može da shvati da 20 godina nakon Dejtona "neki misle da je OHR dio parlamentarne većine".

"Političke partije su rekle da imaju parlamentarnu većinu, a parlamentarna većina podrazumijeva da mogu da donose sve odluke u interesu građana BiH. Imam osjećaj da su slagali. Izgleda da je sada svima jasno da je SNSD iz Republike Srpske stranka koja je pobijedila na ovim izborima i sada protiv matematike niko ne može. Tri je veće od dva, sedam je veće od šest", kaže Špirić. 

On je rekao da je SNSD dužna da zaštiti svoj izborni rezultat i da će, kada proces izbora zajedničkih komisija u Parlamentarnoj skupštini BiH bude vraćen na početak, ova stranka "biti dio parlamenta". 

"Sada javnost mora da bude upoznata da su ljudi lagali i da nemaju parlamentarnu većinu i da 20 godina nakon Dejtona traže da OHR bude dio parlamentarne većine i donese rješenje", rekao je Špirić.

On je naveo da je SNSD bio protiv toga i da se zalagao da OHR ode iz BiH i da se političke elite dogovraju unutar zemlje.

Podsjećajući da tokom demonstracija u vezi sa problemom sa matičnim brojevima građana Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH nije zasijedao, Špirić se upitio zašto i tada OHR nije reagovao. 

Špirić kaže da njemu ne smeta poziv OHR-u da reaguje, ali ističe da SNSD želi da bude konstruktivna opozicija i da parlamentarna većina to mora da uvaži.

"Danas su manifestovali da su lagali javnost. Oni nemaju većinu, jer da je imaju ne bi se osvrnuli što nas nema. Ako već ne mogu bez nas, onda nas moraju uvažavati", dodao je Špirić. 

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH nije danas održana zbog nedolaska Sredoja Novića i Nebojše Radmanovića iz SNSD-a, te Dragutina Rodića iz DNS-a, zbog čega nije bilo kvoruma za rad i odlučivanje u ovom domu. 

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić ocijenio je da neodržavanje sjednice ovog doma, zbog nedolaska trojice srpskih delegata, predstavlja "blokadu zakonodavne vlasti u BiH" i dodao da je OHR "pozvan da se na neki način uključi u rješavanje problema". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije