BiH

Spremna rekonstrukcija pada granate na Tuzlansku kapiju

Spremna rekonstrukcija pada granate na Tuzlansku kapiju
Spremna rekonstrukcija pada granate na Tuzlansku kapiju

BANJALUKA - Na rekonstrukciji pada granate na Tuzlansku kapiju na vojnom poligonu u Nikincima /u Srbiji/ biće ispaljeni projektili pod sva tri upadna ugla koji su do sada utvrđeni, kako bi se razjasnilo najbitnije pitanje u ovom predmetu – ugao pada granate, najavljuje advokat Milorad Ivošević.

On pojašnjava da će na rekonstrukciji 4. septembra granate biti ispaljene pod uglom od 62 stepena, kako je utvrdio balističar Berko Zečević, zatim pod uglom od 33 stepena, kako je utvrdio vještak odbrane Vlado Kostić i 44 koje je utvrdila mješovita komisija UNPROFOR-a i tuzlanske policije.

"Smisao je da se na empirijski način utvrde mogućnosti efekata granate od 130 milimetara na živu silu i na materijalna dobra, odnosno objekte, kako bi se utvrdila stvarna istina koju dugujemo generalu Novaku Đukiću, osuđenom za taj događaj,  i porodicama poginulih", rekao je Ivošević.

On  navodi da je tim odbrane, zahvaljujući velikom broju entuzijasta, na poligonu pripremio identičnu scenu kao na Tuzlanskoj kapiji u momentu masakra 1995. godine, sa svim objektima koji geometrijski, vizuelno i faktički odgovaraju mjestu zločina.

Ivošević pojašnjava da je na poligonu postavljeno više od  200 ljudskih maketa na mjestima na kojima je uviđajem i u sudskom postupku utvrđeno da se nalazilo stanovništvo u tragičnom momentu.

"Nabavili smo i  potreban broj vozila koja su se u datom momentu nalazila na licu mjesta, a posebnu pažnju smo obratili na 'golf', u čijoj je neposrednoj blizini eksplodirala granata", napominje  Ivošević na pres-konferenciji u Banjaluci.

Ivošević precizira da je tim odbrane obezbijedio i odgovarajuće granate koje će biti ispaljene, ruske i domaće proizvodnje, s obzirom da je u sudskom spisu bila dilema o njihovom porijeklu.

"Osim toga, obezbijedili smo i nekoliko ultrabrzih kamera koje će snimati ove opite, što znači da će se vidjeti svi detalji posljedica od svakog gelera", navodi Ivošević.

Nakon ispaljivanja granata i sistematskog snimanja, svi elementi rekonstrukcije biće dostavljeni grupi domaćih i stranih sudskih vještaka, koje je tim odbrane odredio za ovu priliku.

Ivošević je rekao da je poziv za prisustvo rekonstrukciji poslat svim zainteresovanima, uključujući i profesora Berka Zečevića, koji je jutros javio da - ne može doći, iako je ranije obećao da će biti prisutan.

"Mi ćemo Zečeviću ponuditi da ne diramo scenu sve do trenutka dok ne bude htio da prisustvuje ispaljivanju granate pod uglom koji je on utvrdio", rekao je Ivošević.

Poredeći slučaj Tuzlanske kapije sa masakrom na sarajevskoj pijaci Markale, Ivošević je ocijenio kao veoma čudno odustajanje balističara Zečevića da izvede eksperiment dejstva granata u događajima na Markalama, što je po njegovom mišljenju učinjeno jer bi utvrđena istina bila jako neugodna.

"Ukoliko se pokaže da su posljedice pada granate onakve kako je utvrdio Zečević i na osnovu čega je Sud BiH utvrdio krivicu generala Đukića - `molim lijepo`, a ako to ne bude tako -  to će biti veliki podstrek za odbranu da pokaže da se istina ne može sakriti", poručuje Ivošević.

Govoreći o samom suđenju, Ivošević je rekao da se nije vidio sudski predmet u koji se politika toliko umiješala, dodajući da je više od  70 odsto presude zasnovano na pretpostavkama i spekulacijama.

"U ovom slučaju vještak tužilaštva nije vidio top kojim je navodno počinjeno to djelo, iako je top dio imovine Oružanih snaga BiH i stoji mu na raspolaganju. Veoma je čudno da se mom branjeniku u toku postupka nije dozvolio ni pristup elektronskim informacijama", navodi Ivošević.

On ocjenjuje da je čudno  što se slučaj generala Đukića otvara sa slučajem hapšenja Ilije Jurišića u Beogradu.

Davor Đukić, sin generala Đukića, naveo je  da su podršku rekonstrukciji događaja dali građani uplatom svojih sredstava u generalovu fondaciju,  Republički centar za istraživanje ratnih zločina i institucije Republike Srpske.

On ukazuje na problem nelogičnosti Zečevićevog nalaza i poziva Tužilaštvo BiH da podigne optužnice protiv lica koja su, navodno, učestvovla u zločinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije