BiH

Srbi protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

Srbi  protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona
Srbi protiv izmjena i dopuna Krivičnog zakona

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH odbacio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, nakon što o zakonu preostalom u proceduri iz prošlog saziva nije postignuta saglasnost u Kolegijumu ovog doma.

Protiv su bila sva petorica delegata iz srpskog naroda.

Prilikom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH sredinom prošle godine članovi Kluba delegata iz srpskog naroda iz prošlog saziva Doma naroda upozorili su da se predloženim zakonskim rješenjima prenose nadležnosti sa entiteta na BiH.

Odbijenim zakonom bilo je predviđeno i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana i u krivičnim zakonima entiteta i Brčko distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela. 

Dom naroda usvojio je zaključak da se Savjet ministara BiH zaduži da u što kraćem roku razmotri i predloži izmjene i dopune Krivičnog zakona, imajući u vidu zahtjeve međunarodnih institucija.

Izmjene Krivičnog zakona potrebne su da bi se domaće zakonodavstvo harmonizovalo sa međunarodnim pravom i uskladilo sa preporukama Odbora eksperata Savjeta Evrope za evaluaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti /Manival/.

Nedavno su oba Doma Parlamentarne skupštine usvojila zakonsku odredbu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, čime je ispunjen uslov da BiH ne dospije na "crnu listu" Manival komiteta. 

Nakon neuspjelog usaglašavanja u Kolegijumu, Dom naroda danas je odbio i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH.

Protiv predloženog zakona, kojim je bilo predviđeno uvođenje naknada za topli obrok i odvojeni život za sudije i tužioce u Sudu i Tužilaštvu BiH, bili su svi srpski delegati.

Dom naroda jednoglasno je potvrdio odluku Predsjedništva BiH o učešću grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru Odlučna podrška u Avganistanu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije