BiH

Srbima i Amerikancima različito presudili

Srbima i Amerikancima različito presudili
Srbima i Amerikancima različito presudili

BANJALUKA, LONDON - Međunarodno pravo nedosljedno je u odlučivanju o pravnoj odgovornosti neke zemlje zato što je pružala pomoć jednoj od zaraćenih frakcija u drugoj zemlji, zbog čega je neizvjesno da li bi se ikad Rusiji moglo suditi ako bi bilo nedvosmisleno dokazano da je umiješana u obaranje malezijskog aviona u Ukrajini, navodi BBC u svojoj pravnoj analizi.

Naime, kako je objašnjeno u ekspertskom tekstu ovog uglednog britanskog servisa, Međunarodni sud pravde je 1986. godine oslobodio SAD odgovornosti za umiješanost u građanskom ratu u Nikaragvi i pomaganja pobunjenicima protiv tamošnje vlade.

Istovremeno, kako se ističe, u sličnim okolnostima Haški tribunal je proglasio Srbiju odgovornom za pomaganje u pobuni Srba u BiH protiv tadašnje vlasti u BiH, koju Srbi nisu priznavali.

"Međunarodni sud pravde nije imao nikakvu sumnju da su SAD podržavale pobunjenike u Nikaragvi koji su počinili ratne zločine, ali je presudio da SAD ne mogu za to biti odgovorne. Sud je odlučio da učešće SAD u tom ratu kroz finansiranje, organizovanje, obuku, doturanje oružja i opreme pobunjenicima, iako je bilo odlučujuće, nije dovoljno da bi SAD bile proglašene odgovornim za djela počinjena od strane pobunjenika", objašnjeno je u toj sudskoj odluci.

Kako je navedeno, ova odluka je odmah postala poznata kao "test efektivne kontrole", koji postavlja vrlo visoke standarde prilikom odlučivanja da li se strana država može smatrati odgovornom za djela pobunjenika u drugoj državi koje podržava.

"U vrlo hipotetičkom slučaju, ako bi ruski predsjednik Vladimir Putin i ruska vlada bili pozvani kao optuženi pred ovim sudom, ako bi bio primijenjen ovaj standard, ne bi imali nikakvog razloga za brigu", navedeno je u analizi.

U slučaju Srba i Srbije, BBC podsjeća da je doneseno potpuno drugačije rješenje, iako se radi o sličnim okolnostima, kada je Tribunal, kako se podsjeća, odlučivao o tome da li se jugoslovenska vlada može smatrati odgovornom za djela bosanskih Srba u Bosni koje je podržavala.

"U okolnostima kada se dokaže da je država imala ulogu u organizovanju, koordinisanju ili planiranju vojnih aktivnosti militarističke grupe, ta država se može smatrati odgovornom. Zbog tog se djela te grupe mogu de fakto smatrati djelima pomenute države bez obzira na to da li je bilo specifične naredbe od strane države", navedeno je u presudi 1999. godine Srbinu Dušku Tadiću.

Kako je istaknuto, ova odluka je u međunarodnom pravu postala poznata kao "test ukupne kontrole".

"Ukoliko bi bio primijenjen ovaj test, ruski zvaničnici bi u slučaju utvrđivanja odgovornosti teško mogli izbjeći odgovornost", navedeno je u analizi.

BBC je naveo da međunarodni pravni stručnjaci već duže od decenije vode jednu od najžučnijih pravnih debata o ova dva konkretna slučaja i presedana.

"Grupe za zaštitu ljudskih prava uglavnom preferiraju drugi test, dok bi se sve vlade radije odlučile za prvi", zaključio je BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije