BiH

Srpska ne želi novo krojenje teritorije na njenu štetu

Srpska ne želi novo krojenje teritorije na njenu štetu
Srpska ne želi novo krojenje teritorije na njenu štetu

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Posljednjih nekoliko sedmica, naime, Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva i šef HDZ-a, ponovo je oživio staru ideju o reorganizaciji BiH na četiri federalne jedinice, makar još nikome nije jasno na koji način.

Da li bi ta i takva BiH "poništila" u startu dva njena entiteta, ili bi se, pak, vodilo računa o činjenici da politički faktori u RS neće ni da čuju o bilo kakvoj varijanti koja bi za rezultat imala mijenjanje geografskog izgleda RS?

Kako god, sasvim je izvjesno da će ovo biti jedno od najtežih političkih pitanja u poslijeratnoj BiH, koje će jako teško izroditi konsenzus.

Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a u parlamentu BiH, zaključuje da je hrvatski narod u BiH doveden "u neodrživu političku situaciju nakon krupnih intervencija u Vašingtonskom sporazumu".

"BiH ili će biti sukladna mirovnim sporazumima, ili je neće biti. Naravno, mijenjati se može kako stoji u sporazumima, dogovorom strana. Ne znam kakva će konkretna rješenja biti na kraju, ali to je stvar za razgovor i dogovor. Narodi i građani će nakon dogovora konačno imati državu po volji svih, koja može funkcionirati, a što je više od toga potrebno", zaključuje on.

Prema riječima Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA i člana Kolegija PD parlamenta BiH, ovakve ideje moraju se konkretizovati.

"Mi to moramo vidjeti. Ali vidite, dok ne postignemo konsenzus u unutrašnjem uređenju BiH, hajde da striktno poštujemo Dejton, državu i sve njene institucije. Hajde da poštujemo i unutrašnju strukturu, i strukturu multietničkih entiteta, na koje svi narodi polažu ista prava", kaže Džaferović, te zaključuje da se mora puno stvari ispoštovati prije otvaranja ovih pitanja.

Za političke faktore iz RS sve se svodi pod jedno: funkcionalnija FBiH da, ali bez geografsko-administrativnog zadiranja u RS.

Tako Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, ističe da je njemu prihvatljiva svaka promjene Dejtona, ali koja ne ide na štetu RS.

"Dok ne vidim tu inicijativu, ja je ne mogu komentarisati", kaže Ivanić.

I SNSD je, ističe Lazar Prodanović, poslanik ove stranke u parlamentu BiH, za dejtonsku poziciju RS unutar BiH.

"Ukoliko je to u funkciji racionalizacije administrativnog uređenja BiH, onda je to na partnerima iz FBiH. Ali pozicija RS ni u kom smislu ne smije biti dovedena u pitanje", ističe Prodanović.

Međutim, nezavisni ustavni eksperti ne gledaju blagonaklono na ovu inicijativu, te tako ni Vehid Šehić, član ekspertne grupe koja je na inicijativu Ambasade SAD u BiH još 2013. godine utvrdila Nacrt novog ustava FBiH.

"Ovo je ideja iza koje se krije nešto drugo i koriste se argumentacije o ugroženosti da bi se zaokružile čisto nacionalne cjeline u BiH. Problem je i što je svako otvaranje ovakvih pitanja veoma opasno", kaže Šehić i navodi da bilo koja teritorijalna reorganizacija mora da dovede do Dejtona 2.

Iz Ambasade SAD u BiH ističu da SAD "ostaju opredijeljene za dejtonsku strukturu BiH, suverene države koja se sastoji od dva entiteta i distrikta".

"Tokom 2012. i 2013. godine, grupa domaćih eksperata radila je s Ustavno-pravnom komisijom Parlamenta FBiH na prijedlogu reforme Ustava FBiH, s fokusom na stvaranju funkcionalnije, efikasnije Federacije BiH s manje birokratije. Nisu razmatrali nikakve dalje geografske podjele u BiH, samim tim ni pitanje trećeg entiteta, niti prestrukturiranje zasnovano na etničkim principima, što mi svakako ne podržavamo", ističu iz Ambasade.

SP će podržati dogovor Hrvata i Bošnjaka

Petar Đokić, lider SP-a, uvjeren je da, ako se u FBiH postigne saglasnost o organizovanju entiteta Hrvata unutar tog entiteta, u RS neće biti protivnika takvog dogovora. On je istakao da se u RS, a što je i stav socijalista, ni u kom slučaju ne dopušta da se govori o teritorijalnoj reorganizaciji RS jer RS ostaje u okviru svojih entitetskih granica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije