BiH

Srpska za prevazilaženje zastoja na evropskom putu

Srpska za prevazilaženje zastoja na evropskom putu
Srpska za prevazilaženje zastoja na evropskom putu

BANJALUKA - Republika Srpska opredijeljena je za prevazilaženje zastoja u procesu evropskih integracija u BiH uz puno uvažavanje ustavnopravnog poretka BiH i Dejtonskog sporazuma, rečeno je na sastanku premijera Republike Srpske Željke Cvijanović i ambasadora Italije u BiH Ruđera Korijasa.

Cvijanovićeva je podržala nastojanja da se fokus u odnosu EU prema BiH usmjeri na ekonomske i socijalne teme, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciju u Republici Srpskoj, BiH, sa osvrtom na implementaciju rezultata proteklih opštih izbora u BiH.

Na sastanku je razgovarano i o britansko-njemačkoj inicijativi za BiH, koju su nedavno u Berlinu predstavili ministar inostranih poslova Velike Britanije Filip Hemond i ministar inostranih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer.

Interes za unapređenje ekonomske saradnje sa Švajcarskom

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i ambasador Švajcarske u BiH Hajnrih Maurer razgovarali su o investicionoj ponudi Srpske i aktivnostima unapređenja administrativnog okvira radi poboljšanja poslovne klime, i iskazali interes za unapređenje ekonomske saradnje i za buduće zajedničke projekte.

Cvijanovićeva je ambasadoru predstavila projekat poslovne registracije u Republici Srpskoj kojim je omogućena registracija preduzeća za tri dana, kao i aktivnosti koje se preduzimaju da se ovi poslovi ubuduće obavljaju onlajn, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Na sastanku je bilo riječi i o razmjeni iskustava i dobrih praksi između Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i lokalnih razvojnih agencija u Republici Srpskoj na unapređenju vještina i znanja u promociji privrednih, ekonomskih i turističkih potencijala, rada i samozapošljavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije