BiH

Srpski zvaničnici stali u odbranu vojnika, nema odgovornosti za učestvovanje na paradi

Srpski zvaničnici stali u odbranu vojnika, nema odgovornosti za učestvovanje na paradi
Srpski zvaničnici stali u odbranu vojnika, nema odgovornosti za učestvovanje na paradi

BANJALUKA - Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su prisustvovali paradi povodom proslave Dana RS ne snose nikakvu odgovornost, a sve je urađeno u skladu sa zakonom i pravilima, izjavili su najviši zvaničnici iz reda srpskog naroda na nivou BiH i RS u petak u Banjaluci.

Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da je imao pravo na počasnu jedinicu, te je naglasio da Predsjedništvo nikad u istoriji nije zasjedalo kad je u pitanju upotreba te jedinice.

"Smatram prirodnim da vojnici Drugog puka idu na mezarje da polože vijence Aliji Izetbegoviću i nikad mi to nije smetalo, ali jednako tako očekujem da poštuju moje pravo da se jedinica šalje tamo gdje ja mislim da treba da bude", rekao je Ivanić.

Upitan da li će pripadnici OS koji su bili na paradi snositi odgovornost, Ivanić je naglasio da su oni samo izvršavali njegovo naređenje.

"Niko nije iskočio iz lanca komande. Ako ima bilo čije odgovornosti - onda je to moja odgovornost, a ne tih ljudi. Ja sam tražio jedinicu i ja sam odredio i mjesto i način njene upotrebe. Na to imam pravo po zakonu i propisima, i oni nikakvu odgovornost ne mogu imati", rekao je Ivanić.

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da su pripadnici Trećeg RS puka izvršili svoju zakonsku obavezu, te da će RS stati iza njih u slučaju da neko bude nastojao da ih procesuira.

Problematizovanje ovog slučaja, po njemu, znači i da reforma odbrane nije uspjela, iako se do sada vjerovalo da je to jedna od rijetkih uspjelih reformi. 

"Treći RS puk baštini tradiciju Vojske RS i ako ta tradicija bude ugrožena, onda ni RS nema razloga da ostane pri ranijoj saglasnosti o formiranju Oružanih snaga BiH", rekao je Dodik. 

On je istakao i da je primjetno mešetarstvo u Ministarstvu odbrane BiH, koje objavi saopštenje za javnost, pa ga povuče i saopšti nešto drugo.

"To govori da se više pokušava dodvoriti strancima, nego da se formira ozbiljna struktura. RS sve ovo pomno prati i podržava naše pripadnike u OS BiH i u tom pogledu ćemo podržavati i nastojanja da srpska komponenta u OS BiH bude jasno vidljiva", istakao je Dodik.

Boris Jerinić, zamjenik ministra odbrane BiH, rekao je da ne misli da je u ovom slučaju bilo ko postupio nezakonito, te je istakao da je potrebno uložiti napor da se različite tradicije uvažavaju, a svako da slavi ono što voli. Dodao je da Sead Jusić, zamjenik ministra odbrane iz reda bošnjačkog naroda, nije pogriješio kada je odobrio upotrebu pomenute jedinice tokom proslave Dana RS, te da smatra da zahtjev za njegovu smjenu nije opravdan.

Prema njegovim riječima, da bi se ovakvi problemi spriječili u budućnosti predložiće da se preispitaju procedure i dodatno pojasne sva pravila kad je u pitanju upotreba počasne jedinice.

"Dogovoreno je da se izvrši analiza u vezi s propisima, odnosno da se vidi da li je napravljen propust u nekim pravilnicima i zakonima i da li ih treba doraditi da ne bi dovodili Oružane snage u situaciju da ne znaju kako da postupe", rekao je Jerinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije