BiH

Stranke će tražiti novo brojanje glasova

Stranke će tražiti novo brojanje glasova
Stranke će tražiti novo brojanje glasova

SARAJEVO - Centralna izborna komisija BiH očekuje da će uslijediti veliki broj zahtjeva za ponovno brojanje glasova, a istovremeno iz nekih stranaka najavljuju zahtjeve za prebrojavanje glasova putem pošte pristiglih nakon 4. oktobra, ističući da je odluka CIK-a da te glasove ne uvaži kršenje zakona.

CIK je juče donio odluku o utvrđivanju i objavi rezultata lokalnih izbora, nakon čega teče rok od tri dana za dostavljanje zahtjeva za ponovno brojanje, a konačni rezultati izbora trebalo bi da budu potvrđeni do 2. novembra.

Noć prije CIK nije prihvatio zaključak kojim bi se brojalo 1.999 glasova pristiglih putem pošte nakon 4. oktobra, odnosno dva dana nakon izbora, iako među njima ima i onih koji su poslani 10. septembra. Ovakav zaključak predložila je član CIK-a Irena Hadžiabdić, a nisu ga podržala četiri od sedam članova CIK-a obrazlažući taj stav time da se zaključkom ne može mijenjati Pravilnik. Uz Hadžiabdićevu, za ovaj zaključak bili su Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, i Suad Arautović, član CIK-a.

"Između mogućnosti da se omogući boračko pravo i ispoštuje Pravilnik većina je bila za Pravilnik", kazao je juče Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a.

Na pitanje da li je prekršen Pravilnik kada nisu u roku odaslani svi glasački paketi u inostranstvo, napomenuo je da je 35 dana bilo dovoljan, prikladan i zakonski rok da glasački listići budu otpremljeni u inostranstvo i vraćeni. Istakao je i da odnosi u CIK-u nisu narušeni.

Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA, istakao je juče da u Vukosavlju 20 glasova pristiglih putem pošte, a koji nisu uzeti u obzir, odlučuju o načelniku, te da će tražiti prebrojavanje tih glasova.

"CIK je odbio to prebrojavanje i to je nezakonito postupanje. Zakon izričito kaže da se prihvataju svi glasovi koji imaju pečat da su poslani sa danom kada su izbori. Mislim da će to što je CIK uradio biti veliki problem", kazao je Genjac.

I u SDP BiH smatraju da je loše što CIK nije prihvatio da se broje glasovi pristigli putem pošte nakon 4. oktobra mada su poslani do dana izbora.

"Ne može se tumačenjem Pravilnika derogirati Izborni zakon BiH. Vjerovatno bi u velikom broju sredina ti glasovi mogli bit presudni", stava je Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

Član CIK-a Vlado Rogić je pojasnio da je on u aprilu tražio da rok do kada treba da stignu listići putem pošte bude sedam, a ne dva dana, što nije prihvaćeno, te da neprihvatanjem zaključka koji je predložila Hadžiabdićeva samo poštuju Pravilnik.

Hadžiabdićeva je, uz napomenu da poštuje sve odluke CIK-a, kazala da moraju razmatrati pitanja i provesti istragu o tome zašto je listić upućen 10. septembra stigao nakon 4. oktobra.

Osim za Vukosavlje, SDA će tražiti ponovno brojanje glasova i ponovne izbore u Srebrenici, a da li će i za druge općine biti sličnih zahtjeva vidjeće se nakon objave rezultata.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je juče medijima u Beogradu da su izbori u Srebrenici završena priča, u kojoj je pobijedio kandidat Mladen Grujičić, jer je CIK rekao da su bili fer i pošteni.

Neke su procjene da bi i u slučaju prihvatanja listića koji se odnose na glasanje putem pošte za Srebrenicu Grujičić imao više glasova.

Grujičićev protukandidat Ćamil Duraković juče je izjavio da ne prihvata poraz i da su 2.000 listića koje CIK nije uvažio šteta onim ljudima koji ostvaruju svoje pravo da biraju.

"Insistiraćemo na brojanju tih glasova i kompletnih biračkih mjesta u Srebrenici jer tu postoji niz nepravilnosti koje smo mi i naši posmatrači primijetili", rekao je Duraković, dodavši da će njegov pravni tim do srijede pripremiti tužbu. On smatra da je neko ciljano kreirao upad policijskih snaga u Srebrenicu i dodaje i da imaju dokaze da je na primjer jedna osoba glasala za više osoba s jednim identitetom.

Grujičić je poručio Durakoviću, koji ne prihvata poraz i najavljuje žalbu, da je to njegovo pravo, ali da je ponavljanje izbora u toj opštini nemoguća misija, te da se volja građana mora poštovati.

Mićo Mićić, potpredsjednik SDS-a, koji je sa 30.681 glasom pobijedio u trci za mjesto gradonačelnika Bijeljine, rekao je da će i ta stranka uputiti zahtjev za ponovno brojanje za neka mjesta. Borislav Bojić, takođe potpredsjednik SDS-a, komentarišući odluku CIK-a da ne broji blizu 2.000 glasova stiglih putem pošte, kazao je da je on legalista ako CIK ima tu vrstu prava.

Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a, rekla je da na nivou središnjeg tijela stranke nisu imali konsultacije kada su u pitanju eventualne žalbe i zahtjevi za ponovno brojanje, a po pitanju odluke CIK-a u vezi sa glasovima putem pošte odgovorila je da treba vidjeti da li su ispoštovane procedure.

Izbori u brojkama

15 dana nakon izbora objavljeni rezultati

73 opštinska vijeća

57 skupština opština

130 načelnika

10 gradonačelnika u BiH

3.179.720 birača glasalo za načelnika opština

3.266.448 birača glasalo za skupštine opštine i opštinska vijeća

5,98 odsto ili 104.107 nevažećih listića za načelnike

6,54 odsto ili 116.717 nevažećih listića za opštinska vijeća ili skupštine opština

 

Prema utvrđenim rezultatima lokalnih izbora, gradonačelnici su:

1. Banjaluka: Igor Radojičić (SNSD), 56.173 glasa

2. Bihać: Šuhret Fazlić (Građanski savez) dobio je najviše glasova (8.933)

3. Prijedor: Milenko Đaković (DNS), 22.277 glasova

4. Bijeljina: Mićo Mićić (Saveza za promjene - Bijeljina), 30.681 glas

5. Doboj: Obren Petrović (SDS), 20.504 glasa

6. Tuzla: Jasmin Imamović (SDP BiH), 24.636 glasova

7. Zvornik: Zoran Stevanović (SNSD), 22.244 glasa

8. Zenica: Fuad Kasumović (nezavisni kandidat), 16.176 glasova

9. Široki Brijeg: Miro Kraljević (HDZ BiH), 6.650 glasova

10. Trebinje: Luka Petrović (SNSD), 10.987 glasova

 

*Gradonačelnici Sarajeva i Istočnog Sarajeva ne biraju se direktno nego ih bira Gradsko vijeće, odnosno parlament.

 

Stolac naknadno

 

Rezultati lokalnih izbora za općinu Stolac biće utvrđeni naknadno, nakon što CIK donese odluku o poništenju izbora u Stocu i ponovi izbore.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK-a, kazao je da će Kolegij ove institucije danas početi priču u vezi sa Stocem.

Istakao je da su utvrđeni rezultati za 73 općinska vijeća u FBiH, 57 skupština opština u RS, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, te 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko distrikta.

Nevažećih listića bilo je 5,98 odsto ili 104.107 za načenile i gradonačelnike, a 6,54 odsto ili 116.717 za vijeća i skupštine.

Šantić je istakao da su prvi put 24 sata nakon zatvaranja birališta objavljeni rezultati sa preko 95 biračkih mjesta, te da bi procenat bio i veći da su pojedine općinske i gradske izborne komisije na vrijeme unijele rezultate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije