BiH

Sud BiH džihadistima oprašta troškove postupaka

Sud BiH džihadistima oprašta troškove postupaka
Sud BiH džihadistima oprašta troškove postupaka

SARAJEVO - Sud BiH je već nekoliko puta odlučio da nekadašnje borce Islamske države ili one koji su planirali da se pridruže toj terorističkoj organizaciji oslobodi plaćanja troškova krivičnog postupka.

Preciznije, donose se odluke da troškovi padaju na teret budžetskih sredstava Suda, što, po riječima bezbjednosnih stručnjaka, znači da ih, bar dijelom, plaćaju i bh. poreski obveznici, odnosno građani.

Najsvježiji primjer zabilježen je prije nekoliko dana, kada je Senad Koštić osuđen na godinu zatvora, jer je iz Velike Kladuše otputovao do Sarajeva, pa u Podgoricu, te 109 evra platio avionsku kartu za Istanbul, gdje je sletio, ali mu je zabranjen ulazak u Tursku i vraćen je u BiH, a potom i uhapšen.

Imao je, dakle, Koštić novca da plaća vozne karte, ali ne i da podmiri proces koji je protiv njega vođen, pa je, kako je saopšteno iz Suda BiH, oslobođen obaveze plaćanja troškova krivičnog postupka, te oni padaju na teret budžetskih sredstava Suda.

Ne treba se vraćati daleko u prošlost da bi se pronašao drugi, sličan primjer, jer je svega desetak dana ranije i Safet Brkić osuđen na tri godine jer se borio na strani snaga Islamske države u Siriji.

On je 13. maja 2013. godine iz Sarajeva avionom otputovao za Istanbul, odakle je ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, gdje je boravio sve do 5. marta 2014. godine, ali su mu, takođe, oprošteni troškovi krivičnog postupka, te su oni pripisani Sudu BiH.

Ovakvu praksu stručnjaci kvalifikuju kao začuđujuću, te ističu da BiH nije bogata država da bi bilo koga ko je osuđen i prizna krivicu oslobodila plaćanja troškova postupka, a pogotovo ne treba da oprašta džihadistima.

Takva praksa, kako je naglasio Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost,  ide na teret svih građana BiH.

"U najmanju ruku, to je za mene kao pravnika, te nekog ko je godinama u bezbjednosnom sektoru, začuđujuće. To je potpuno pogrešna poruka drugim potencijalnim džihadistima ili izvršiocima bilo kojeg drugog krivičnog djela", naglasio je Jovičić.

Borislav Bojić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost bh. parlamenta, rekao je da se u BiH sprovodi sistemska borba protiv terorista i onih koji terorizam podržavaju.

Obećao je "Nezavisnim" da će pitanje koje se odnosi na oslobađanje plaćanja sudskih troškova za nekadašnje borce Islamske države iznijeti pred bh. parlament.

"Ja ne mogu da komentarišem konkretne predmete, ali mi ih pošaljite mailom i uzimam obavezu da to pitanje postavim u parlamentu i da to dođe do onih koji mogu dati kvalifikovan odgovor", rekao je Bojić.

Dopis smo poslali i Sudu BiH, odakle su odgovorili da se, kada je riječ o ovakvoj praksi, rukovode "zakonskim odredbama za oslobađanje od plaćanja troškova (član 188. stav 4. ZKP BiH), kao i u svakom drugom predmetu kada su ispunjeni uslovi iz ove odredbe".

Na pitanje koliko ovakav jedan proces, u prosjeku, košta bh. građane, odgovorili su da ne vode ovu vrstu statistike.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije