BiH

Sud BiH odbacio žalbu Muamera Omanovića

Sud BiH odbacio žalbu Muamera Omanovića
Sud BiH odbacio žalbu Muamera Omanovića

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine odbacio je 18. decembra kao neosnovanu žalbu Muamera Omanovića iz Goražda, koju je podnio protiv Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine "u pravnoj stvari prestanka mandata i dodjele mandata sljedećem kvalificiranom kandidatu".

''Odbijanjem ove žalbe, potvrđena je odluka CIK-a da se ne može ovjeriti izbor Muamera Omanovića u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Bosanskopodrinjskog kantona (BPK)'', izjavio je danas Agenciji Fena u Sarajevu član CIK-a Suad Arnautović.

''Omanović se izjasnio kao Bošnjak prijavljujući  se na listi Saveza za bolju budućnost BiH za izbore 2010. godine u izbornoj jedinici pet (Bosanskopodrinjski kanton), dok se 7. jula ove godine izjasnio kao Hrvat, kandidirajući se iz iste stranke za isti nivo, Skupštinu BPK-a, za opće izbore 2014. godine'', pojašnjava Arnautović.

To je Centralna izborna komisija utvrdila razmatrajući ovjeru kandidata iz Bosanskopodrinjskog kantona, dodaje član CIK-a.

''Sud je sagledao ovaj predmet sa svih aspekata i primjenjujući materijalno pravo, ocijenio da je došlo do zloupotrebe prava izjašnjenja o pripadnosti konstitutivnom narodu, čime je uzurpirano pravo drugog, odnosno hrvatskog naroda, da u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH bude izabran  kandidat tog naroda '', riječi su Suada  Arnautovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije