BiH

Sutra o Rajčevićevom imenovanju

Sutra o Rajčevićevom imenovanju
Sutra o Rajčevićevom imenovanju

SARAJEVO - Potvrđivanje imenovanja Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ na dnevnom je redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Savjet ministara BiH nije se na prošloj sjednici izjašnjavao o ovoj tački dnevnog reda, jer za to nije bio postignut dogovor među ministrima.

Savjet RAK-a je prijedlog za imenovanje Rajčevića za novog generalnog direktora Agencije poslao na potvrđivanje Savjetu ministara BiH još 30. maja.

Iako Zakon o komunikacijama BiH propisuje da Savjet ministara BiH u roku od 30 dana od podnošenja prijedloga treba da potvrdi izbor direktora RAK-a, to ni do danas nije urađeno.

Na mjestu generalnog direktora RAK-a u posljednjih 11 godina nalazi se Kemal Huseinović, kojem je mandat istekao još 2008. godine.

Savjet ministara BiH trebalo bi da razmatra i prijedloge odluka o kupovini objekata za smještaj više institucija BiH u Mostaru, Sarajevu, Banjaluci, Istočnom Sarajevu i Tuzli, kao i da razmatra istekle mandate većeg broja rukovodilaca institucija BiH i članova upravnih odbora, te niz prijedloga odluka i rješenja o imenovanjima u institucijama BiH.

Savjet ministara BiH trebalo bi, na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, da razmatra i izvještaj o izdatim ispravama za spoljnotrgovinski promet oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2013. godinu i izvještaj o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa oružja, vojne opreme, proizvoda dvojne i posebne namjene za 2012. godinu, izvještaj iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za BiH za 2013. godinu i izvještaj o rezultatima poslovanja svih slobodnih zona u BiH za prošlu godinu.

Na dnevnom redu sjednice Savjeta ministar BiH nalazi se i Nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, kao i Nacrt osnova za pregovaranje i zaključivanje ugovora o granici između BiH i Crne Gore.

U planu je i razmatranje nacrta odluka o ratifikaciji međunarodnih ugovora, i to Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma o grantu IPA EK /Projekat zaštite kvaliteta vode: postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda Mostar/ između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Nacrt odluke o ratifikaciji Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Francuske koji se odnosi na mobilnost mladih.

Početak sjednice najavljen je za 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije