BiH

Sutra posebna sjednica Narodne skupštine RS, samo jedna tačka dnevnog reda

Sutra posebna sjednica Narodne skupštine RS, samo jedna tačka dnevnog reda
Foto: Velibor Tripić | Sutra posebna sjednica Narodne skupštine RS, samo jedna tačka dnevnog reda

BANJALUKA - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra sa početkom u 10 časova, odlučio je Kolegijum najvišeg zakonodavnog tijela u Srpskoj.

Na dnevnom redu sjednice biće aktuelna bezbjednosna situacija u svijetu, sa reperkusijom na Republiku Srpsku, potvrdio je Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

"Nisu bili prisutni samo članovi Kluba za Pravdu i red. Usvojili smo samo jednu tačku, a to je razmatranje bezbjednosne situacije. Usvojili smo jednoglasno sve. Takođe smo usaglasili da se skupštini obrate predsjednici svih parlamentarnih stranaka na zahtjev SDS-a, u trajanju od po 10 minuta", rekao je Stevandić.

Nakon toga je napomenuo da treba da se donesu odluke i zaključci kojim se, kako kaže, osuđuje djelovanje nelegalnog visokog predstavnika u BiH i stranih ambasadora, prije svih američkog.

"Nama je cilj zaštita ustava u BiH. Ovo je kršenje prava. Jedan od mojih ličnih prijedloga biće da korišćenje bilo kakvih prijetnji građanima Republike Srpske, od strane političkih predstavnika, bez odluke Savjeta bezbjednosti UN-a, predstavlja prijetnju terorizma", rekao je predsjednik parlamenta Srpske.

"Idiotski je reći da će provoditi zakon u pet opština, a u drugima ne. To je čisti idiotizam. To je odmah osuđeno i od Evropske unije, te od Hrvata. Nelegalni predstavnik ima protiv sebe dva naroda, entitet, Evropsku uniju, Savjeta bezbjednosti. Ne postoji nijedno mjesto osim ovog teatra u BiH da se tako nešto radi. Da je pametan, on bi otišao kući", poručio je Stevandić, na Šmitovu odluku.

Rekao je da će se sutra na sjednici razgovarati o odgovoru Republike Srpske na  to nametanje.

"Ja bih njegov zakon prepisao i naveo da se odnosi na svaku opštinu a ne na par njih. Nama skeneri ne smetaju", istakao je Stevandić.

Na pitanje da li će ovo uticati na dogovore vlasti u Sarajevu, Stevandić je rekao da je bolji svaki dogovor od nametanja i intervencionizma i huškanja jednih na druge.

"Ovo nas vraća na loše stvari. Dio medija ga podržava i bukvalno kao da žele da nahuškaju ljude jedne na druge. Mi smo u Laktašima dogovorili još mnoge stvari, neke smo usvojili, što je Evropa prepoznala. Sada je pitanje da li će 'trojka' čekati Šmita i da li će raditi kako treba", naglasio je Stevandić.

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a u NS RS kazao je da su podržali da se održi sjednica samo iz razloga da bi pitali nadležne zašto se dosadašnje odluke, zakoni i zaključci NS RS ne poštuju.

"Zašto se ne poštuju zaključci NS upravo o Šmitu, zašto se ne poštuje zaključak o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, zašto je Tužilaštvo RS odbilo da podigne optužnicu za KD lažno predstavljanje protiv Šmita, nakon što je podnesena krivična prijava? To su teme zbog kojih mislimo da je dobro da održimo sjednicu, jer previše je ova Narodna skupština previše puta zgažena i ponižena od strane ove vladajuće većine, da bi ne bi iskoristili ovu priliku da o tome govorimo", kazao je Crnadak.

On je istakao da još uvijek nemaju dnevni red, ali da je prema onome što su čuli na kolegijumu, sjednica sazvana "s' brda s' dola".

"Mogli smo čuti od predlagača, da je to nekakav miks tema, gdje će govoriti i o sankcijama, i o jučerašnjem Šmitovom potezu i o terorističkom napadu u Moskvi. Sve je to zakazano s' brda s' dola, bez ikakve sistematičnosti. Vi vidite da oni ne znaju jesu li pošli ili su došli. Ništa se tu živo ne zna i kada to pomiješate sa tim sa onim što su dosad usvajali, a ne provode, šta možemo dalje očekivati", kazao je on.

Poručio je da je stav PDP-a da je Republika Srpska svetinja.

"Njen teritorij, nadležnosti, institucije, apsolutno ne mogu biti predmet nikakvih rasprava. Dejtonski sporazum i ustavno-pravnu poziciju Srpske branićemo po svaku cijenu, protiv bilo koje svjetske adrese, ako je to uopšte napadnuto. Ali ćemo isto tako braniti tu poziciju i od avanturističkih poteza, suludih i nepromišljenih politika koje bi mogle doći u Republici Srpskoj. Za nas niko nije važniji, niko nije iznad i ispred Srpske, to ćemo ponoviti. Nijedan pojedinac ne smije svoju sudbinu vezati za Republiku Srpsku i ona je jedino oko čega se možemo okupiti svi", kazao je Crnadak.

Na pitanje da prokomentariše radnu verziju Izbornog zakona RS, koja je objavljena u pojedinim medijima, nakon što je Kristijan Šmit nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, šef PDP-ovog poslaničkog Kluba rekao je da mu nije jasno kakva je namjera tog dokumenta.

"Mene čudi da niko nije postavio pitanje šta je to znači radna verzija. Je li to nacrt, ako jeste, ko ga je pripremio? Da li ćemo to imati sutra? Ne znam, ono mi se više čini da je trebalo da privuče pažnju bez namjere da se nešto uradi", istakao je on.

Govoreći o Šmitovoj odluci, Crnadak je rekao da su Dejtonski sporazum i nadležnosti Srpske temelj na kome će svoje stavove zastupati PDP.

"Što se tiče nametnutog zakona, jedini koji su odgovorni za to jeste koalicija SNSD-HDZ BiH-trojka. Oni su rekli da će završiti zakon do kraja februara. Zar je moguće da neko nakon toga pita bilo koga drugog o tome. Oni su precizno rekli kad će ga završiti, nisu i zato su doveli sebe u ovu situaciju. Šmitova odluka je obimna, vidjeli ste da je bilo mnogo oblasti koje su izmijenjene u toj odluci, nisu samo jedna ili dvije. Recimo, vrlo važna stvar, a o kojoj se niko nije bavio: da se smanjuje broj mogućnosti preferencijalnog glasanja, dakle sa maksimalnog broja koliko ima kandidata, na samo tri sada. Dakle, tek kada sve analiziramo, daćemo konačnu odluku. Ali ono što se već danas može reći da je zabrinjavajuće i da traži vrlo ozbiljan odgovor od onih koji su to pisali, jeste zašto skeneri, koji su ustvari najvažniji, ne idu na svako biračko mjesto. Nije to svemirska tehnologija i nešto što se ne može uraditi. Mi se brinemo da je ovo popuštanje onima koji kradu na izborima, jer koja je logika da jednu tako bitnu stvar koju dobijamo, a to su skeneri, imamo samo na nekoliko mjesta", zaključio je Crnadak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije