BiH

Svi love "svojih" 14 poslanika

Svi love "svojih" 14 poslanika
Svi love "svojih" 14 poslanika

BANJALUKA - Osim političke trgovine i pregovora koji traju u vezi s formiranjem Vlade RS i vlasti na nivou BiH, pojedinci i političke partije iz RS na sve načine pokušavaju da obezbijede glasove 14 poslanika Narodne skupštine RS koji će im omogućiti mjesto u Domu naroda parlamenta BiH.

Naime, od ukupno 15 delegata u Domu naroda parlamenta BiH Republici Srpskoj pripada pet mjesta, a da bi kandidat prošao i dobio delegatski mandat i platu od oko 6.000 KM mjesečno, mora obezbijediti 14 glasova poslanika NS RS. Glasa se na način da političke partije predlažu liste za Dom naroda, za koje glasaju poslanici NS RS i to na način da imaju samo jedan glas koji mogu dati jednoj listi.

U sadašnjem odnosu snaga i ako sva 42 poslanika okupljena oko SNSD-a, DNS-a i SP-a ostanu na okupu, ovaj blok izabraće tri delegata u Dom naroda parlamenta BiH, a opozicioni blok, odnosno Savez za promjene dva mandata. Jedini zasad "siguran" u Domu naroda parlamenta BiH je Nebojša Radmanović, koji je i sam potvrdio da je kandidat SNSD-a za tu funkciju i da misli da će to biti realizovano. Osim Radmanovića, i kandidat DNS-a Dragutin Rodić, po svemu sudeći, još četiri godine provešće u parlamentu BiH, dok treći iz ove koalicije, koja zasad ima 42 poslanika, još nije poznat, ali nezvanične informacije govore da bi to mogao biti Drago Kalabić, još aktuelni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, mada ima i još zainteresovanih.

S druge strane, u opoziciji, odnosno u Savezu za promjene se još ništa ne zna osim toga da će, kako stvari sada stoje, imati kapacitet da izaberu svoja dva čovjeka.

"Niko ne zna ništa. SDS sa svojih 28 poslanika praktično ima kapacitet da izabere dvojicu, ali i s druge strane PDP će sigurno imati svog kandidata i sa svojih sedam poslanika i pet iz NDP-a uopšte nisu za potcijeniti, jer ukoliko dobiju još pet ili samo tri glasa poslanika iz koalicije 'Domovina' mogao bi njihov, odnosno PDP-ov čovjek zasjesti u Dom naroda parlamenta BiH", rekao je izvor "Nezavisnih", dodajući da će u Dom naroda proći onaj ko bolje trguje.

Isti izvor navodi i to da u samom Savezu za promjene i nije baš najjasnija situacija jer su navodno SDS i PDP pred izbore dogovorili da SDS ima oba delegata u Domu naroda parlamenta BiH jer su podržali njihovog kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Kako nezvanično saznajemo, u samom SDS-u vodi se "mrtva trka" o tome ko će biti na listi za Dom naroda, jer navodno tu se vide Ognjen Tadić, potpredsjednik SDS-a, i Darko Babalj, aktuelni poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH, koji nije dobio dovoljan broj glasova za još četiri godine u parlamentu BiH. Jedan od ove dvojice sigurno će u Dom naroda, a vrlo moguće i obojica, jer sve zavisi od toga kako će se opredijeliti tri poslanika SDA, odnosno pet poslanika koalicije "Domovina".

"S druge strane, PDP i NDP imali su zajedničku listu za Predstavnički dom parlamenta BiH i bio je dogovor da ona stranka koja ne dobije poslanika da jednoga u Dom naroda. U ovom slučaju to je PDP", ispričao je drugi izvor blizak Savezu za promjene, dodajući da će kandidat za Dom naroda iz PDP-a sigurno biti Igor Crnadak, generalni sekretar ove stranke.

Dragan Ćuzulan, generalni sekretar SDS-a, u petak je rekao da ne može govoriti o tome koliko će SDS imati delegata u Domu naroda BiH, naglašavajući da se još ne zna koji će blok imati dva, a koji tri mjesta.

U PDP-u djelimično su nam potvrdili informacije kojima raspolažemo, odnosno da će imati svog kandidata, ali da se još ne zna ko bi to mogao biti jer organi stranke o tome nisu govorili.

"Imaćemo svog kandidata sigurno, a očekujemo da dobijemo podršku poslanika NDP-a", rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a.

Na pitanje da li će on biti kandidat, rekao je da se to još ne zna jer će o svemu odlučiti organi PDP-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije