BiH

Svjedočenjem o silovanju u Dretelju nastavljeno suđenje

Svjedočenjem o silovanju u Dretelju nastavljeno suđenje
Svjedočenjem o silovanju u Dretelju nastavljeno suđenje

SARAJEVO - Na suđenju bivšim pripadnicima Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je u julu 1992. izvedena iz Vojne ambulante u Mostaru i silovana.

Svjedokinja H, koja je u julu 1992. provela 8 dana u Vojnoj ambulanti, kazala je kako je skoro svake večeri vođena na ispitivanje kod Ivana Zelenike.

Ispričala je i kako ju je jedan muškarac odveo iz tog objekta i silovao.

"Došao je po mene i odveo me do mog stana. Rekao mi je da se skinem, a ja sam rekla: 'Nećeš valjda to uraditi?' On je počeo da galami i rekao je: 'Šta misliš što sam te doveo?' I uradio je to što je uradio", ispričala je H.

Jedne večeri je od Zelenike zatražila da je stavi na spisak ljudi koji idu za Dretelj (opština Čapljina) kako bi bila zajedno s momkom. Kasnije je tamo i odvedena.

Zelenika je za zločine počinjene u Dretelju optužen zajedno sa Srećkom Hercegom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, nekadašnjim pripadnicima HOS-a.

Po optužnici, Zelenika je bivši oficir HOS-a, Herceg komandant Dretelja, Buljubašić zamjenik komandanta kasarne u Dretelju, dok su Medić i Grubišić-Fejzić bivši stražari.

Kako je navedeno u optužnici, svi su učestvovali u tjeranju zatočenika na prisilni rad i mučenju, a od posljedica zlostavljanja nekoliko osoba je preminulo.

Svjedokinja H je kazala da su zatvorenici u Dretelju premlaćivani, a neki i seksualno zlostavljani.

"To je bio strah. Muškarce biju stalno. Glad. Vode te na rad, a dok te vode, ne znaš šta te čeka. Stalno neka neizvjesnost. I sada kada se nasmijem zapitam se otkud mi snaga od sve te muke koju sam preživjela", rekla je H.

Dodala je da je vođena da obavlja radove, te kako je maltretirana dok je čistila stacionar.

"Vojnik, obučen samo u gaće, išao je za mnom dok sam čistila. Govorio mi je da ga pipam po preponama i gledam u oči. Nisam ga gledala u oči i on me je ošamario", opisala je H.

Najteži period, kako je kazala, bio joj je nakon dolaska Ediba Buljubašića u Dretelj.

Ispričala je i da je zatvorenik Božo Balaban ubijen.

"Čula sam da ga tuku. Neki su kasnije ušli u hangar i rekli da je mrtav i da su s njegovom glavom igrali lopte", ispričala je H, na šta je optuženi Buljubašić kazao da je tačno sve što je rekla osim za igranje s glavom, te joj se izvinio.

Svjedokinja H je kazala da se među zatvorenicima pričalo da je Srećko Herceg bio zapovjednik u Dretelju, ali da ga ona ne pamti po zlu.

Na početku suđenja Buljubašić je rekao da je u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Zenica, gdje trenutno služi kaznu za drugo krivično djelo, dobio prijetnju od Mire Hrstića i Ivana Petrušića u vezi ovog suđenja.

On je kazao i kako je čuo da je Hrstić bio kod tužiteljke Remzije Smailagić, što je tužiteljka negirala.

"Rečeno mi je da 'skratim jezik' jer Blaža Kraljevića nisu sačuvali ni policajci, te da neću dočekati epilog suđenja", ispričao je Buljubašić, kazavši da se on ne boji, ali da će o ovome obavijestiti Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA).

Suđenje će biti nastavljeno 11. juna, javlja BIRN - Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije