BiH

Svjedoci: Muslimani izazvali rat u Rogatici i Vlasenici

Svjedoci: Muslimani izazvali rat u Rogatici i Vlasenici
Svjedoci: Muslimani izazvali rat u Rogatici i Vlasenici

HAG - U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je odbranu od optužbi za progon Muslimana i Hrvata iz 20 opština širom BiH, 1992-95.

Trojica svjedoka odbrane opovrgavala su navod optužnice da su snage bosanskih Srba, po uputstvima Srpske demokratske stranke, u maju 1992.

nasilno preuzele vlast u opštinama Rogatica i Vlasenica, nezakonito pritvarajući, ubijajući i protjerujući muslimansko stanovništvo.

Svjedoci Zoran Durmić, Slavko Veselinović i Momir Deurić dali su gotovo identične iskaze, okrivljujući Muslimane, odnosno Stranku demokratske akcije, za izbijanje rata u Rogatici i Vlasenici, tvrdeći da su se od 1991. naoružavali i pripremali za rat.

Tadašnji policajac Durmić i Veselinović, koji je bio član rogatičkog kriznog štaba SDS, posvjedočili su i da su muslimanske snage u maju 1992. napale srpska sela u okolini Rogatice i sam grad, ubijajući i protjerujući civile.

Durmić je, kao primjer, naveo da je u maju ubijeno ukupno 12 rudara iz rudnika boksita koji su išli na posao. Opisujući incident u kojem je, sa kolegom, razoružan na barikadi muslimanskih snaga, svjedok je

izjavio da je muslimanski starješina zahtijevao da policija za njega isposluje "primirje sa (Željkom Ražnatovićem) Arkanom", ali da mu je "rečeno da to nije moguće".

Svjedok Veselinović, koji je do marta 1993, bio predsjednik rogatičkog SDS, izjavio je da su muslimanske snage napale Rogaticu 22. maja 1995, poslije čega su izbili sukobi dok VRS nije "oslobodila" grad.

Nakon što se, odmah potom, vratio u Rogaticu, Veselinović je bio postavljen u komisiju za pomoć srpskim izbjeglicama koje su, kako je izjavio, "organizovano i kontrolisano" naseljavane u napuštene kuće i stanove Muslimana.

Veselinović je potvrdio da je znao da su se i Muslimani i Srbi sklonili u lokalnu srednju školu "zbog opasnosti u gradu", prije nego što bi im bilo omogućeno da odu na "željene lokacije". Prema optužnici i iskazima ranijih svjedoka, srednja škola u Rogatici bila je "logor" u koji su srpske snage pod komandom Rajka Kušića nasilno pritvarale, zlostavljale i ubijale muslimanske civile, prije nego što bih ih protjerale.

U unakrsnom ispitivanju, tužiteljka Katrina Gustafson (Catrina Gustafšon) suočila je Veselinovića sa iskazima svjedoka optužbe po kojim je JNA naoružavala Srbe u Rogatici.

Veselinović je to negirao riječima: "JNA nije naoružavala Srbe. Davala je oružje Srbima koji su se uključivali u JNA". Napomenuo je da je JNA tada već bila vojska "jednog naroda", zato što se Muslimani nisu odazvali na poziv za mobilizaciju.

Tužiteljka je svjedoku rekla da nisu Muslimani napali Srbe u Rogatici, već je bilo obratno - srpske snage su granatirale grad i okolna sela.

Veselinović je, uz ogradu da tada nije bio u samom gradu, precizirao da je mislio na ubistvo jednog Srbina, kada je rekao da su Muslimani napali Rogaticu.

Treći današnji svjedok Momir Deurić, koga je Karadžić predstavio kao stražara u "sabirnom centru" Sušica, izjavio je da je "vojska dovodila Muslimane iz okolnih sela", prije nego što bih ih "odvodila u razmjenu".

Tvrdio je i da "nije znao da je iko ubijen" u tom bivšem skladištu Teritorijalne odbrane i da je zarobljenike posjetila delegacija međunarodnog Crvenog krsta.

Tokom unakrsnog ispitivanja, tužilac Amir Zec predočio je svjedoku da je šef obezbjeđenja u Sušici Dragan Nikolić pred Tribunalom priznao krivicu za brojne zločine nad muslimanskim zarobljenicima, poslije čega je osuđen na 20 godina zatvora. Po toj presudi, Muslimani su u Sušici ubijani, silovani i zlostavljani, naglasio je tužilac.

"Ja nisam svaki dan bio u Sušici. Nije bilo nijedno ubistvo da ja vidim i čujem. Čuo sam da su dvojica umrla, bili su doktori...", odgovorio je Deurić.

Nasuprot iskazima svjedoka, koje mu je citirao zastupnik optužbe, Deurić je negirao da je bio očevidac kada je Nikolić zlostavljao zarobljenike. Da o tome ne zna ništa, rekao je i kada su mu predočeni podaci o ekshumacijama zarobljenika iz Sušice, iz masovnih grobnica poslije rata u BiH.

Karadžić - koji je optužen i za genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95 - sutra će pred Tribunalom nastaviti svoju odbranu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije