BiH

Svjedočiće i roditelji vrbovanih za IS

Svjedočiće i roditelji vrbovanih za IS
Svjedočiće i roditelji vrbovanih za IS

SARAJEVO - Suđenje Huseinu Bosniću, zvanom Bilal, počelo je juče u Sudu BiH čitanjem optužnice koja ga tereti za terorizam, odnosno za javno podsticanje bh. državljana na terorističke aktivnosti.

Optužnicu je pročitao tužilac Dubravko Čampara, koji je najavio veliki broj svjedoka, a među njima i roditelje mladića koji su na ratištima u Siriji i Iraku.

Bosnića terete da je tokom 2013. i 2014, kao pripadnik tzv. selefijske zajednice u BiH, organizovane van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova, kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Čampara je, čitajući Bosnićeve hudbe (vjerske propovjedi), pročitao neke od njegovih rečenica: "Islam je izvršenje naredbi." "Žalosno je što nismo s njima." "Ovo je priprema za uspostavljanja islamskog zakona", te "Najboji način umiranja je kao šehid"....

Iz Tužilaštva BiH najavili su da će izvesti određene dokaze kojima će se potvrditi da je Bosnić dobijao novac iz arapskih zemalja te da se radi o velikim sumama.

Prema navodima optužnice, Bosnić je javno na skupovima kao i putem društvene mreže održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici tzv. Islamske države, (organizovane terorističke grupe IS) i učestvuju u aktivnostima te terorističke organizacije. Nakon ovakvog Bosnićevog javnog podsticanja, veći broj bh. državljana napustio je BiH te se priključio terorističkim organizacijama IS u Siriji i Iraku. Kako se navodi u optužnici, oni su u Siriji i Iraku izvršili terorističke radnje, dok su neki na tim ratištima i poginuli.

Neki i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije i tako predstavljaju opasnost za BiH jer se, kako se navodi, obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH.

Adil Lozo, Bosnićev advokat, rekao je da optužbe kojima terete njegovog klijenta nemaju osnova te da je on svoja ubjeđenja iznosio kao vjerski službenik, što on i jeste, jer je po struci teolog te je najavio da će od Tužilaštva zatražiti da mu objasni šta je to tzv. selefijska zajednica i zbog čega su je okarakterisali kao terorističku.

Naredni pretres u ovom slučaj zakazan je za 18. februar, a kao prvi svjedok Tužilaštva pojavit će se Sedin Huseinović, koji je u septembru prošle godine uhapšen zajedno sa Bosnićem u akciji "Damask". Huseinović je, prema pisanjima medija, boravio na ratištu u Siriji, a s njim je bila i njegova supruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije