BiH

Svjedok: Srpski vojnici silovali su mene, moju kćerku i sina

Svjedok: Srpski vojnici silovali su mene, moju kćerku i sina
Svjedok: Srpski vojnici silovali su mene, moju kćerku i sina

HAG - Zaštićeni svjedok KDŽ-051 izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, da su u ljeto 1992. srpski vojnici u Rogatici silovali njega i njegovu kćerku i sina, koji su bili maljoletni.

"Moja kćerka, koja je imala 7,5 godina, silovana je nekoliko puta. Moj sin od 13,5 godina silovan je mjesecima... Silovan sam i ja, ali me za djecu najviše boli... Još nisam pitao suprugu da li je i ona bila silovana, zato što nemam snage... I nju su odvodili, ali nikada nismo pričali o tome", rekao je KDŽ-051, briznuvši zatim u plač zbog čega je zasjedanje suda prekinuto.

Svjedok je naglasio da ga "najviše boli" što su to radile "njegove komšije" i "ljudi koje je znao" u logoru u srednjoj školi u Rogatici, u koji je njegova porodica, zajedno sa stotinama Bošnjaka, bila zatvorena krajem maja 1992 i držana tri i po meseca.

"Za to je znala kompletna srpska policijska i vojna i četnička komanda, zato što su to činili maltene svi... Mnogi su bili umiješani", kazao je KDŽ-051. U zlostavljanju su, po njegovim riječima, učestvovali i pripadnici "četničke jedinice iz Srbije", od kojih je dvojicu iz Pančeva identifikovao nadimcima Noka i Kosar.

Kao zapovjednika srpskih snaga u Rogatici, on je označio Rajka Kušića, za koga je rekao da mu je bio "veliki prijatelj" prije rata.

"Kušić mi je nekoliko puta rekao da mora podnijeti izvještaj Palama, odnosno vama i vojsci", kazao je svjedok optuženom.

Zatočenim sugrađanima, Kušić je rekao da "kasni sa čišćenjem Rogatice" i prijetio im je "Arkanovcima" i "Belim orlovima" koji su bili u blizini, rekao je KDŽ-051.

Na pitanje Karadžića zašto Kušiću, komandantu Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske, nije prijavio šta mu se desilo, svjedok je uzvratio: "Nisam imao prilike, izbjegavao me je".

Pored silovanja i seksualnog zlostavljanja, Bošnjaci su u školi  prebijani, a mnogi odvedeni i nisu se vratili, rekao je svjedok.

Prije nego što su zauzele Rogaticu, po iskazu KDŽ-051, Kusićeve snage su "tri i po mjeseca bjesomučno granatirale" grad iz kojeg nije pucano, niti je u njemu bilo naoružanih Bošnjaka.

Na Karadžićevu sugestiju da je on ima privilegovan položaj među zarobljenicima, svjedok je odgovorio: "Kad je kompletna porodica silovana tri i po mjeseca, maltretirana i tučena, ako vam je to privilegija, morate pitati onoga ko vam je to rekao... Nisam imao privilegije, nego su me tako premlaćivali da nisam mogao ići na prinudni rad... Umjesto mene, morao je da ide moj sin od 13,5 godina, pa je kopao snajperska gnezda i ukopavao leševe oko Rogatice. Tog dana je na kraju, seksualno zlostavljan".

U nastavku suđenja, tužioci će izvesti sljedećeg sjvedoka progona Bošnjaka i Hrvata iz jedne od 20 opština u BiH, za šta je optužen Karadžić.

Bivšem predsjedniku RS na teret se stavlja i genocid u Srebrenici i još osam bh. opština; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje osoblja UN za taoce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije