BiH

Tegeltija: Potrebna ozbiljna rasprava o pravosuđu

Tegeltija: Potrebna ozbiljna rasprava o pravosuđu
Tegeltija: Potrebna ozbiljna rasprava o pravosuđu

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija rekao je danas u Sarajevu da je saglasan sa mišljenjima da je potrebna ozbiljna rasprava o stanju u pravosuđu BiH i da je ta priča otvorena kroz strukturalni dijalog.

"Imamo nedorečenosti u pravosudnom sistemu i kada je u pitanju Sud BiH i neke nadležnosti u pravosuđu", istakao je Tegeltija, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kraju rasprave o Godišnjem izvještaju VSTS-a BiH za 2013. godinu.

On je kao primjer naveo slučajeve da jedan sud oslučuje u dva stepena, dodajući da je potrebno formiranje određene vrste apelacionog suda. 

Prema njegovim riječima, primarna nadležnost VSTS-a je imenovanje sudija i tužilaca i na to se donosi 80 odsto svih aktivnosti VSTS-a.

"Kroz tu aktivnost odražava se princip nezavisnosti pravosuđa. Radi se na potpuno objektiviziranoj proceduri izbora i imenovanja sudija i tužilaca. 

Činimo značajne napore da što više smanjimo udio ljudskog faktora u proceduri izbora i imenovanja i da ga objektiviziramo u mjeri u kojoj je to moguće", rekao je Tegeltija. 

On je naglasio de se u sudovima BiH predmeti ne gomilaju, izuzimajući komunalne, a da se zaostaci svake godine smanjuju. 

"U pravosuđu BiH trenutno je neriješeno predmeta koliko iznosi osmomjesečni priliv predmeta. Više godišnje predmeta primimo nego što imamo zaostataka", naveo je Tegeltija.

On je rekao da ne prihvata "neosnovani kriticizam da je u pravosudnom sistemu sve loše", ističući da je pravosuđe, kao sistem, nezavisno. 

Nakon rasprave o nekoliko sporazuma i ugovora, poslanici će se izjasniti o današnjim tačkama dnevnog reda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije