BiH

Teško do novog opšteg kolektivnog ugovora

Teško do novog opšteg kolektivnog ugovora
Teško do novog opšteg kolektivnog ugovora

BANJALUKA - Stari opšti kolektivni ugovor, zbog nemogućnosti socijalnih partnera da se dogovore, prije skoro dvije sedmice produžen je na mjesec dana, a pregovori o utvrđivanja novog ugovora još nisu počeli.

Razloge zašto još nisu sjeli za sto učesnici su našli u proteklim praznicima i predstojećoj krsnoj slavi te neodazivanju pozivu ostalih učesnika na pregovore.

Ipak, radnike još više brinu riječi Milenka Savanovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS, koji kaže da ne može obećati da će na kraju do dogovora i doći.

"Mi ćemo ovih dana na najvišem nivou sjesti i pokušati da to usaglasimo ako budemo mogli, pokušaćemo da urazumimo one koji se još nisu urazumili. Vlada RS će dati sve od sebe, pokušaćemo da dođemo do dogovora, ali iskreno ne mogu obećati da ćemo u tome i uspjeti", rekao je Savanović za "Nezavisne".

Kao razlog zašto se u vezi s pitanjem od kojeg zavisi sudbina radnika u Republici Srpskoj ne može doći do dogovora, Savanović navodi neodgovorno ponašanje te isključivost Saveza sindikata RS (SSRS) i Unije udruženja poslodavaca RS (UUPRS).

"Određene isključivosti koje postoje među njima su izraženije nego prije. Uprkos tome niko ne može i nema pravo da zbog svojih stavova i nespremnosti na dogovor maltretira građane i radnike, jer ovakvo ponašanje je izuzetno neozbiljno i neodgovorno", rekao je Savanović.

Ako bi se takav scenario na kraju i dogodio, Savanović kaže da će Vlada RS shodno članu 134. Zakona o radu donijeti odluku o kolektivnom ugovoru, koja će važiti sve dok se socijalni partneri konačno ne uspiju dogovoriti.

U SSRS kažu da su zahtjev za nastavak to jest privođenje kraju pregovora uputili odmah poslije produženja važenja starog opšteg kolektivnog ugovora.

"Mi smo zahtjev uputili, kada god se socijalni partneri odluče mi smo spremni da sjednemo za sto", rekla je Ranka Mišić, predsjednica SSRS.

Na pitanje da li će ovim tempom i poslije produžetka roka od strane Vlade RS biti dovoljno vremena, Mišićeva kaže da što se njih tiče opšti kolektivni ugovor može biti potpisan za dva dana.

"Ako pregovori počnu 25. maja, onda naravno da neće biti vremena", rekla je Mišićeva.

Dragutin Škrebić, predsjednik UUPRS, takođe uvjerava da vremena ima i više nego dovoljno, ali lopticu za eventulani neuspjeh prebacuje na kolege iz Sindikata.

"Bili su praznici, očekujemo iza nedjelje da počnemo s radom. I ja tvrdim da se pregovori mogu završiti za dva dana, vremena ima. Treba dogovoriti 10 tačaka koje se tiču visine raznih naknada i to je sve. Ali, ne možemo ništa napraviti ako neko uporno insistira da novi opšti kolektivni ugovor mora da bude isti kao i stari", kaže Škrebić.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije