BiH

Tihić: Nećemo se dobrovoljno povući

Tihić: Nećemo se dobrovoljno povući
Tihić: Nećemo se dobrovoljno povući

SARAJEVO - Koalicija SDA i SDP-a više ne postoji, ali kadrovi SDA neće se dobrovoljno povući s pozicija izvršne vlasti, kazao je Sulejman Tihić, predsjednik SDA, nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

"Mi nećemo odstupiti s naših pozicija jer nas na te pozicije nisu izabrali ni SDP ni bilo ko drugi nego građani BiH. SDA je ušla u koaliciju sa SDP-om s ciljem da ove dvije velike bh. stranke urade mnogo više za BiH nego što su to uradile prijašnje koalicije. Nažalost, pokazalo se da su SDP-u važniji stranački i lični interesi nego interesi države", kazao je Tihić.

On je istakao da je zbog SDP-ovog odbacivanja dva HDZ-a došlo do skoro dvogodišnje blokade izvršne vlasti.

"Zbog SDP-a smo poremetili odnose s HDZ-om i hrvatskim narodom. Oni su to shvatili nakon godinu i pol. Sada kada je BiH pred mnogim važnim odlukama poput sporazuma o vojnoj imovini i implementaciji presude 'Sjedić i Finci' pokazalo se da je SDP-u mnogo važniji stranački interes", kazao je Tihić, istakavši da je izbacivanje SDA pripremano duže vrijeme.

Tihić je kazao da je samo formalni razlog SDP-ovog izbacivanja SDA iz vlasti usvajanje budžeta protiv kojeg je bila SDA.

Mi nećemo odstupiti s naših pozicija jer nas na te pozicije nisu izabrali ni SDP ni bilo ko drugi nego građani BiH, kazao Tihić

Stvarni razlozi raskida koalicije su, po Tihićevom mišljenju, sprečavanje SDA da se policija stavi pod političku kontrolu, suprotstavljanje SDA totalnoj kadrovskoj promjeni svih ljudi na javnim funkcijama koje je želio sprovesti SDP, te pokušaj da se sve odluke u javnim preduzećima i ustanovama donose iz centrale SDP-a.

"Nažalost, SDP je pokazao da ne želi partnera nego poslušnika. Oni su pokazali da iz komunističke partije nisu prerasli u ozbiljnu demokratsku stranku", kazao je Tihić.

On nije direktno želio reći da li će delegati SDA nedolaskom na sjednicu Doma naroda BiH spriječiti smjenu ministara SDA u Vijeću ministara BiH ni da li će Mirsad Kebo, potpredsjednik FBiH, spriječiti rekonstrukciju ferderalne vlade.

"Blokiraćemo Dom naroda ukoliko to bude potrebno. Ukoliko bude u interesu BiH", kazao je Tihić.

Sadik Ahmetović, potpredsjednik SDA i ministar sigurnosti BiH, koaliciju SBB BiH i SDP-a nazvao je "mafijaško-crvenom" koalicijom.

"U ovom trenutku postoje podaci koje obrađuju međunarodne policijske institucije o licima koja se dovode u vezu sa Naserom Keljmendijem. Takvih u BiH ima puno i one su involvirane u sadašnju koaliciju koja se priprema u BiH. Vjerujem da će ova koalicija nanijeti veliku štetu našoj zemlji", kazao je Ahmetović.

Na pitanje novinara da li misli da se među tim licima nalazi i Fahrudin Radončić, lider SBB BiH, Ahmetović nije dao konkretan odgovor.

"Vidjećemo šta će operativni podaci pokazati. Prije dva dana je predsjednik SAD potpisao listu na kojoj se nalazi i Naser Keljmendi, koji je označen kao jedan od najvećih narko-vođa u Evropi. Nakon toga slijede operativne analize međunarodnih policijskih institucija koje obrađuju osobe koje su u vezi s njim. Biće to poznato u narednom periodu", rekao je juče Ahmetović.

On je dodao da postoji istraga u Tužilaštvu BiH koja se vodi sa SIPA i FUP-om.

Ahmetović koaliciju SBB-a i SDP-a nazvao "mafijaško-crvenom" koalicijom

"Otišla je daleko. Ima indikacija da je koalicija možda i sklopljena zbog toga", kazao je Ahmetović, istakavši da je "ovo što se danas dešava" posljednji stadij organiziranog kriminala kada mafija preuzima državu.

SDP je danas poslijepodne u Zenici imao sjednice Predsjedništva stranke, a potom i Glavnog odbora, koje nisu bile okončane do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

SNSD podržava rekonstrukciju Savjeta ministara

SNSD će podržati najavljenu rekonstrukciju Savjeta ministara BiH jer u FBiH postoji energija da se to uradi ekspresno, rekao je danas Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon sastanka s Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH.

Dodik je pojasnio da SNSD insistira da jedan od ministara koji će ući u Savjet mora da bude s prostora RS, ali ne zato što RS ima političke zahtjeve u tom pogledu nego zato jer u Ustavu BiH piše da se četiri ministra biraju s teritorije RS.

"Mi smo ovaj put prihvatili da jedno od tih četiri ministarstava u ovom sastavu bude predloženo od strane bošnjačkih partija i to je koncept koji ostaje kod ovog Savjeta ministara. Kada dođe novi saziv Savjeta ministara, naš zahtjev je da sva četiri ministra pripadnu nama", rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da se Savjet ministara sastavlja i da se on ne bira, te dodao da RS ne osporava partnerima iz FBiH da biraju ljude koje oni žele, isto kao što niko ne smije osporavati RS da bira svoje predstavnike u zajedničke organe.

Bevanda je rekao da je najavljena rekonstrukcija "vruća politička tema".

"Predsjednik Dodik nam je dao podršku da efikasno radimo kako smo počeli kako bismo dostigli zaostatke koji su nastali u protekle dvije godine", rekao je Bevanda.

Dodik je na kraju pres-konferencije rekao da će na narednoj sjednici Izvršnog odbora SNSD-a za nekoliko dana ili sedmica tema biti rad Vlade RS.

"To će biti uobičajena tema jer je SNSD preuzeo odgovornost za Vladu i normalno je da se i o tom pitanju raspravlja svakih nekoliko mjeseci", rekao je Dodik.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, je nakon sastanka s Bevandom ocijenio da ne treba zakazivati novi sastanak o sprovođenju odluke "Sejdić i Finci" dok ne bude utvrđena nova dvotrećinska većina u parlamentu BiH.

"Dok se ne vidi da skupštinska većina zaista ima toliko glasova da promijeni Ustav zaista nema smisla zakazivati sastanak", rekao je Bosić.

D.Š.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije