BiH

Nikolićev dolazak u Sarajevu jača regionalne odnose

Nikolićev dolazak u Sarajevu jača regionalne odnose
Nikolićev dolazak u Sarajevu jača regionalne odnose

SARAJEVO – Političari u BiH smatraju da je posjeta Tomislava Nikolića, predsjednika Srbije, Sarajevu dobar potez i da je svaki dolazak zvaničnika u BiH dobra stvar.

„Svaka posjeta BiH dobra je za regionalnu i drugu razmjenu mišljenja. Mislim da su odnosi između BiH i Srbije u uzlaznoj liniji i da to treba njegovati i pomalo prošlost stavljati po strani, a rješavati neka druga pitanja koja su budućnost ove zemlje“, rekao je Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH.

Ističe da je šteta što je ranije najavljena posjeta Sarajevu predsjednika Srbije odgođena.

Njegov kolega Bariša Čolak (HDZ BiH) , zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH mišljenja je da je svaki susret dobar, posebno ako je na visokom nivu odnosno predsjednika država.

„Mislim da će nas i Europa i Europska komisija više cijeniti ukoliko regionalna suradnja bude na što većoj razini. Nadamo se da će i rezultati biti vrlo opipljivi i da će koristiti, ne samo BiH, nego i državama regije“, rekao je Čolak.

Ognjen Tadić (SDS), predsjedavajući Doma naroda BiH,  kazao je da svaki sastanak i inicijativa, ukoliko ne narušava ravnotežu koja postoji u ovoj zemlji, su dobro došli.

„Ali se nadam da će ti ljudi biti više u službi politike dobra, nego u službi nekih politika koje su u kontinuitetu zastupali u proteklih decenija“, rekao je Tadić.

Nikolić če posjetiti Sarajevo po prvi put od kad je izabran na tu funkciju, potvrđeno je „Nezavisnim“ iz Predsjedništva BiH. Nikolić je trebao da posjeti Sarajevo u martu ove godine, što bi bila i njegova prva zvanična posjeta BiH. Međutim, njegova posjeta je otkazana jer je u međuvremenu u Švajcarskoj po potjernici iz Srbije uhapšen ratni komandant Armije RBiH Naser Orić. Odgađanje posjete zatražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Izetbegović je u svom zahtjevu naveo da Nikolić može doći u zvaničnu posjetu BiH kada sva tri člana predsjedništva pokažu jedinstvo i spremnost.

Nikolić će učestvovati na sutrašnjem sastanaku regionalnih lidera u okviru procesa „Brdo-Brioni“, a pored njega dolazak su potvrdili Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatske, Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore, Borut Pahor, predsjednik Slovenije, Budžar Nišani, predsjednik Albanije, Hašim Tači, predsjednik Kosova i počasni gost Serđo Matarela, italijanski predsjednik. Regionalni predsjednici sutra popodne treblao bi da učestvuju na konferenciji u okviru ovog samita.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije