BiH

Traže doživotni zatvor za Karadžića

Traže doživotni  zatvor za Karadžića
Traže doživotni zatvor za Karadžića

HAG - Za Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika RS optuženog za genocid i druge zločine tokom proteklog rata u BiH, haški tužioci zatražili su danas maksimalnu kaznu doživotnog zatvora.

Tužioci su na početku iznošenja završnih riječi u Hagu ocijenili da je Karadžić bio "pokretačka snaga genocidne kampanje devedesetih godina prošlog vijeka, kako bi se BiH riješila nesrpskog stanovništva".

Kontrola nad ženom  

Tužilac Alan Tiger rekao je da se Karadžić svojevremeno hvalio namjerama da izbriše nesrpsko stanovništvo. On je zaključio da "genocid ne mora da znači ubistvo i uništenje etničkih grupa, nego to može da bude i uništavanje osnova za život neke etničke grupe".

Tiger je ocijenio da su Karadžićeve teritorijalne ambicije bile ogromne i da je tvrdio da Srbi imaju pravo na oko 65 odsto zemlje, "čemu se podsmjehivao čak i Slobodan Milošević".

"Karadžić stalno sebe prikazuje kao običnog birokratu koji nije mogao da kontroliše šta se dešava, pa čak je za sebe kazao da nije mogao da kontroliše svoju sopstvenu suprugu. Tvrdi da nije imao ni kontrolu nad Ratkom Mladićem. Ali činjenica je da su Karadžić, Mladić, pa i poslanici u Skupštini RS znali za sve strateške ciljeve", kazao je Tiger.

Prinuđen na rušenje  

Tiger je pred Haškim tribunalom prvog predsjednika RS okarakterisao kao lažova i mafijaša.

"Karadžić nije građevinski inspektor. On nije govorio: 'Ovo nije pogodno tlo za gradnju'. On je mafijaš, koji je govorio: 'Nemoj graditi, ili ću biti prisiljen da to srušim'. Znao je koju će silu koristiti", istakao je tužilac.

Tužilaštvo je na početku iznošenja završne riječi navelo kako Karadžićeva odbrana svu odgovornost pokušava da svali na paravojne snage. "Muslimani su bili loše tretirani ne samo od strane 'arkanovaca' i 'bijelih orlova', već i od strane srpske policije. Muslimani su hapšeni, odvođeni u logore, a za to nisu odgovorne samo paravojne snage", tvrdi Tužilaštvo.

Tužilac je objasnio da je u BiH "nedvosmisleno izvršen genocid".

"U izjavama je Karadžić govorio šta će se dogoditi Hrvatima i muslimanima ako budu insistirali na nezavisnosti. Prijetio im je prstom i govorio da idu u istrebljenje. Bespomoćnoj Evropi rekao je da se može jeb...", slikovitim riječima je nastavio tužilac.

Odbrana tvrdi da nema dokaza da je Karadžić bio obaviješten o zločinima u Zvorniku, a Tiger kaže da je to laž.

"Karadžić je kroz svoje komentare govorio da bi bilo dobro da u BiH ostane što manje muslimana", tvrdi tužilac.

Karadžić je, tvrdi Tiger, govorio da će muslimani, ako ne napuste srpsku zemlju, jednostavno nestati.

Krv i silovanja  

 Tiger je opisao primjere stradanja - u Sarajevu od snajpera, pogubljenja u Srebrenici i ubistva u logorima u Prijedoru.

On je zaključio da je Karadžić odgovoran i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva tokom koje je, rekao je, poginulo više od 5.000 civila.

"U Omarskoj su bile žene koje su tokom dana čistile tkivo i ljudsku krv, a noću su bile silovane", rekao je Tiger.

Kada je u pitanju Srebrenica, tužilac ističe da je Karadžić govorio: "Sve treba ubiti, civile i ranjene treba ukloniti!"

Grupa žena iz Udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa" otišla je u Hag, gdje prati iznošenje završnih riječi na suđenju Karadžiću, a Munira Subašić, predsjednica tog udruženja, kazala je da se nadaju da će presuda biti pravedna.

Presuda i kazna  

 "Očekujem da mu sud na kraju odredi maksimalnu kaznu, a to je doživotni zatvor, tako da nikad ne može izaći na slobodu", rekla je Subašićeva.

Po pravilu tužilaštvo i odbrana imaju na raspolaganju po 10 sati da iznesu završne riječi, a odbrana Karadžića, koji se brani sam, uslijediće sutra.

Poslije iznošenja završnih riječi obje strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije vijećati o presudi i kazni. Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja tokom rata u BiH od 1992. do 1995.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije