BiH

Traže od stranaca da se uključe u slučaj RAK

Traže od stranaca da se uključe u slučaj RAK
Traže od stranaca da se uključe u slučaj RAK

SARAJEVO - Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije BiH (RAK) obratiće se međunarodnim organizacijama, od kojih očekuje da im pomognu i osiguraju da Vijeće ministara ispoštuje Zakon o potvrđivanju direktora ove agencije.

Ovaj zaključak usvojen je danas na sjednici Vijeća RAK-a, na kojoj nije mogao biti riješen porblem izbora direktora Agencije zato što Vijeće ministra nije ispoštovalo zakonsku obavezu i nije još potvrdilo imenovanje jednoglasno predloženog Srđana Rajčevića.

Vijeće RAK-a Rajčevićevo imenovanje predložilo je 11. juna i Vijeće ministara, po Zakonu o komunikacijama, trebalo je do 11. jula donijeti odluku.

"Nadali smo se da ćemo do danas imati čistu situaciju, ali toga nema, jer Vijeće ministara BiH nije donijelo nikakvu odluku, niti nam je odgovorilo na drugi dopis koji smo im dostavili, tražeći da se ovaj problem riješi", rekao je Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća RAK-a, istakavši da Vijeće ministara nije postupilo u skladu sa svojim zakonskim obavezama.

"Vijeće RAK-a nema uvjeta da nastavi rad po drugim tačkama dok se ne riješi status aktuelnog vršioca dužnosti direktora RAK-a Kemala Huseinovića, koji je u ovom statusu od 2007. godine", upozorio je Čustović.

Nakon ocjene da neriješeni status rukovodstva Agencije otežava njeno funkcionisanje, Vijeće RAK-a uputiće dopise OHR-u, Delegaciji EU u BiH, Misiji OSCE-a i Vijeću Evrope. Čustović je kazao da će dopis, treći po redu, poslati i Vijeću ministara kako bi bilo riješeno imenovanja direkotra RAK-a.

Napomenuo je i da je nedorečeni Zakon o komunikacijaam BiH Vijeću RAK-a vezao ruke u situacji kada Vijeće ministara u roku ne potvrdi imenovanje preldoženog kandidata. Stoga je ponovio da Vijeće Agenicje ima "na raspolaganju" tri opcije: da ono sada Kemala Husienovića imenuje za v.d. direktora, da za vršioca dužnosti imenuje nekod drugog zaposlenika RAK-a ili da konstatuje da je Srđan Rajčević novi direktor Agencije.

Vijeće RAK-a uputiće dopise OHR-u, Delegaciji EU u BiH, Misiji OSCE-a i Vijeću Evrope

Da li će Vijeće RAK-a morati posegnuti za jednim od ova tri moguća rješenja, trebalo bi biti poznato 3. septembra, za kada je zakazana sjednica Vijeća ministara, na čijem je redu potvrđivanje imenovanja Rajčevića, ali i imenovanja u još desetak bh. institucija, gdje je rukovodiocima istekao mandata. Sva ova imenovanja bila su na dnevnom redu dvije sjednice Vijeća ministara, održane u julu, ali su skinuta, jer među ministrima nije bilo političke saglasnosti. Ministri iz SDP-a i HDZ-a smatraju da sva imenovanja treba završiti zajedno, a ministri iz SNSD-a tvrde da prvo treba potvrditi imenovanje Srđana Rajčevića, jer je predložen po već završenoj konkursnoj proceduri, dok za ostale institucije konkursi još nisu ni raspisani.

Uz direktorsku poziciju u RAK-u, najviše je politički zainteresovanih za rukovodeća mjesta u Agenicji za identifikacione dokumente (IDDEEA), u Agenciji za državnu službu (ADS-a) i Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), čijim je aktuelnim rukovodiocima istekao mandat.

Neslužbeno, za IDDEEA je najviše zainteresovan SDP, a za BHANSA HDZ BiH pa je u njenu novu privremenu upravu predožen Davorin Primorac, zet lidera ove stranke Dragana Čovića. Za mjesto novog direktora ADS-a zaintersovani su i SNSD i SDP.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) izjavio je juče za medije kako očekuje da će na sjendici 3. septembra "konačno sve usaglasiti" te je naglasio da ne mogu "provoditi selektivna imenovanja".

Vijeće RAK-a svoju narednu sjednicu zakazalo je za 8. septembar, pet dana nakon planirane sjednice Vijeća ministara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije