BiH

Traže rješenje za Mostar, razmatraće spajanje izbora

Traže rješenje za Mostar, razmatraće spajanje izbora
Traže rješenje za Mostar, razmatraće spajanje izbora

SARAJEVO - Radna grupa koja će raditi na izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH trebalo bi da održi prvi sastanak krajem naredne sedmice. Na stolu će se naći izmjene i dopune koje će riješiti probleme u Domu naroda u FBiH, pitanje izbora u Mostaru i još neka pitanja.

Ovo je "Nezavisnim" potvrdio Halid Genjac (SDA), šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda BiH i predsjednik Glavnog odbora SDA, dodavši da su u grupi eksperti i parlamentarci iz partija većine.

"Što se tiče spajanja lokalnih i opštih izbora to je već bilo u javnosti i rečeno je da je teško izvodljivo", kazao je Genjac, istaknuvši da će se ipak i o tome razgovarati.

Aleksandra Pandurević (SDS), član Radne grupe,  kazala je da će insistirati da se u izmjene i dopune Izbornog zakona BiH posebno uvrsti  izborna korupcija, odnosno  pronađe način kako spriječiti izbornu korupciju.

"Vjerujem da ćemo dobiti izmjene i dopune Izbornog zakona i da će to biti dobra rješenja", optimistično je najavila Pandurevićeva.

Bariša Čolak (HDZ BiH), zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH,  kazao je da bi bilo odobro da što prije radna grupa započne s radom.

"Fokus će biti na rješavanju problema neodržavanja izbora u Mostaru, u kom lokalni izbori nisu održani od 2008. godine, na rješavanju problema u Domu naroda FBiH i o drugim pitanjima. Radimo sve kako bismo omogućili što demokratičnije i legalnije izbore", kazao je Čolak.

Ističe da je HDZ BiH za spajanje lokalnih i opštih izbora, ali da o tome treba i drugi da se izjasne i odluče.

"Potrebno je mijenjati i Ustav, jer u njemu piše da su izbori svake četiri godine", kazao je Čolak. Ustavni sud BiH je na sjednici održanoj u četvrtak djelimično usvojio zahtjev Bože Ljubića, čelnika HNSa, za ocjenu ustavnosti odredaba članova Izbornog zakona BiH koji se tiču načina izbora delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, te je naložio parlamentu BiH da u roku od šest mjeseci od dostavljanja ove odluke prilagodi Izborni zakon s Ustavom BiH.

Halid Genjac je kao "napad političkog sevdaha" ocijenio izjavu Nikole Špirića (SNSD), poslanika u Predstavničkom domu BiH, da ideja o spajanju lokalnih i parlamentarih izbora 2018. godine, na kojoj, prema saznanjima, rade SBB, SDA, HDZ BiH i Savez za promjene preko ekspertske i parlamentarne devetočlane radne grupe, predstavlja još jedan ozbiljan nasrtaj na RS. Špirić je tom prilikom poručio da je radna grupa, koja ima namjeru mijenjati Izborni zakon bez stranke koja ima najviše glasova i mandata na polovini teritorije BiH, osuđena na propast.

Prema njegovim riječima, smiješna je tobožnja briga za interese Srba u Domu naroda Federacije BiH, jer je popis rekao da Srba i nema u tom entitetu, a sve se čini da nestane i ono malo preostalih.

Neka od spornih pitanja u Izbornom zakonu

  •        Izbori u Mostaru
  •       Način izbora članova Predsjedništva BiH
  •       Izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH      
  •       Uvođenje instituta vanrednih izbora i elektronskog glasanja

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije