BiH

Traži brisanje riječi "genocid" sa spomenika Bošnjacima

Traži brisanje riječi "genocid" sa spomenika Bošnjacima
Traži brisanje riječi "genocid" sa spomenika Bošnjacima

BANJALUKA - Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Kojić zatražio je od zvaničnika Republike Srpske da preduzmu sve da budu zaustavljene laži i neistine o karakteru rata u Višegradu i da se sa spomenika stradalim Bošnjacima izbriše kvalifikacija "genocid".

Kojić u pismu upućenom predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, predsjedniku Narodne skupštine Igoru Radojičiću, ministrima Petru Đokiću i Stanislavu Čađi, kao i predsjedniku Boračke organizacije Panteliji Ćurguzu navodi da je u subotu, 26. maja, u Višegradu ukopano 60 bošnjačkih žrtava proteklog rata, te da je otkriveno spomen-obilježje na kome, između ostalog, piše  - ubijenim i nestalim Bošnjacima "žrtvama genocida u Višegradu".

"Posljednjih godina u vezi sa ovom problematikom u javnosti su  prisutne velike nedoumice zbog sumnji da se manipuliše brojem žrtava i karakterom dešavanja u proteklom otadžbinskom ratu. Mislimo da Vama ne moramo objašnjavati šta znači kvalifikacija genocid na spomeniku i kakve negativne konsekvence može proizvesti“, navodi Kojić u pismu.

Prema njegovim navodima, u Višegradu,kao i u cijeloj BiH, u proteklom ratu dešavali su se individualni zločini zbog kojih je osuđeno osam lica iz Višegrada, od kojih nijedan nije suđen za genocid, niti je Haški tribunal uvrstio Višegrad među opštine za koje sumnja da je počinjeno krivično djelo genocida.

Kojić navodi da se Dodiku, Radojičiću, Đokiću, Čađi i Ćurguzu obraća jer je, kako navodi, prinuđen na to zbog neodgovrnog ponašanja lokalne vlasti opštine Višegrad.

"Nije nam jasno da li je lokalna vlast svjesna negativnih posljedica  koje mogu proizaći iz lažne kvalifikacije ratnih dešavanja u Višegradu i zašto su dozvolili postavljanje spomenika sa ovakvim tekstom,odnosno da li su tražili ispunjene zakonom propisanih lokacijskih uslova,na šta su bili obavezni", navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije