BiH

Tunel Stambolčić biće u funkciji do kraja godine

Tunel Stambolčić biće u funkciji do kraja godine
Tunel Stambolčić biće u funkciji do kraja godine

PALE - Izgradnja tunela Stambolčić kod Pala trebalo bi da bude završena do kraja ove godine, izjavio je u petak Aleksandar Džombić, premijer Republike Srpske.

Džombić je napomenuo da je iz Razvojnog programa RS za projekat izgradnje ovog tunela izdvojeno 10 miliona KM.

Nakon posjete tunelu Stambolčić, premijer RS istakao je da je njegova izgradnja izuzetno značajna za razvoj turizma i otvaranje Jahorine s istočne strane. 

Džombić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tokom radova.

"Određeni rokovi probijeni su s obzirom na to da je slovenački kooperant CPM trenutno u stečaju", objasnio je Džombić.

Ratko Mišanović, tehnički direktor firme "Niskogradnja", koja je izvođač radova,  rekao je da je ugovorna vrijednost radova bila 13,5 miliona KM.

Iz Razvojnog programa RS za projekat izgradnje ovog tunela izdvojeno je 10 miliona KM, naglasio Džombić

"Međutim,  za završetak tunela biće potrebno još 3,5 miliona KM, za koje se pregovora s Javnim preduzećem 'Putevi RS', tako da bi konačna vrijednost radova iznosila 16.995.000 KM", rekao je Mišanović.

On je precizirao da je tunel ukupne dužine 1.100 metara od 2009. godine probijen 890 metara, odnosno kompletno je probijen, hidroizolacija je urađena 70 odsto, a primarna podgrada kompletno je završena.

Slobodan Savić, načelnik opštine Pale,  istakao je da će Istočno Sarajevo otvaranjem tunela Stambolčić dobiti izuzetno važnu putnu komunikaciju prema drinskoj regiji, dok će istovremeno turistički centar Jahorina biti dosta pristupačniji.

"Ovo je od velikog značaja  za stanovnike Pala, posebno onih područja prema Prači i industrijskoj zoni, koja je sada odsječena i loša je komunikacija zbog ovog tunela, koji je urađen na uskotračnoj pruzi još u doba Austrougarske", naglasio je Savić, dodavši da će puštanjem u funkciju tunela Stambolčić put od Sarajeva do Drine biti kraći za 20 kilometara.

Radovi na tunelu Stambolčić počeli su 1990. godine.

Rogatica sanirala deficit

Aleksandar Džombić, premijer RS, izjavio je da je opština Rogatica sanirala deficit koji je naslijeđen iz prethodnog perioda i stvorila kapitalni budžet, te potvrdio da će Vlada i dalje biti prisutna u ovoj lokalnoj zajednici.

Džombić je u petak, prilikom razgovora s rukovodstvom ove lokalne zajednice, rekao da je budžet opštine stabilan i da se izvršava planiranom dinamikom.

"Vlada RS bila je prisutna u prethodnim godinama u izgradnji stanova za porodice poginulih boraca, u izgradnji putne infrastrukture i kupovini Fabrike prečistača, za šta je izdvojila tri miliona KM", rekao je Džombić.

Načelnik opštine Rogatica Radomir Jovičić izjavio je da su razgovarali o privrednim subjektima na području opštine, o razvoju i zapošljavanju, odnosno kako stvoriti ambijent za zapošljavanje više radne snage.

Džombić je prilikom posjete firmi "Jasna" rekao da će toj firmi, preko IRB RS, biti obezbijeđena obrtna sredstva kako bi bila povećana proizvodnja i zaposleno  dodatnih 20 radnika. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije