BiH

"Tuzlanska kolona teška mrlja na obrazu Tuzle"

"Tuzlanska kolona teška mrlja na obrazu Tuzle"
"Tuzlanska kolona teška mrlja na obrazu Tuzle"

TUZLA - Beograđanin Miodrag Vukmirica je danas, prvi put poslije 15. maja 1992. godine, kada je ranjen, došao u nekadašnju Skojevsku ulicu, danas Ulicu Armije RBiH u tuzlanskom naselju Brčanska malta.

Prije 21 godinu imao je 20 godina i brojao dane redovnog vojnog roka u tadašnjoj kasarni "Husinska buna" u Tuzli. Tog 15. maja 1992. godine Vukmirica je teško ranjen, a za njegov život su se izborili, kako je rekao, ljekari UKC Tuzla. Danas je služen parastos i obilježeno stradanja vojnika JNA u napadu na "tuzlansku kolonu" 15. maja 1992. na Brčanskoj malti.

"Nemojte mene da pitate ko je prvi pucao 15. maja, jer vam na to pitanje ne mogu odgovoriti. Bio sam u koloni, u bolničkom pitzgaueru kada sam začuo pucanj. Kasnije je pogođeno vozilo u kojem sam bio, gorio sam i šta sve ne", priča nam Vukmirica, koji je svjedočio na suđenju Iliji Jurišiću, kojeg Tužilaštvo za ratne zločine Srbije tereti za ratni zločin na raskrsnici Brčanska malta.

Vukmirica kaže kako je i dobro podnio prvi dolazak u Tuzlu poslije 1992. godine, a mišljenja je kako će se još godinama različito gledati na 15. maj.

"Gledanja na 15. maj se ne mogu približiti i uvek će postojati dve istoriji. Dakle, nikada se nećemo približiti istini. Za rat su, po mom mišljenju, krive obe strane", naveo je Vukmirica prisjetivši se još jednom kobnog datuma.

Petar Đokić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, naveo je kako je na Brčanskoj malti počinjen strašan zločin. Đokić je naveo podatak prema kojem je utvrđena pogibija 54 i teško ranjavanje 44 vojnika. Naveo je kako je 8. maja postignut dogovor u Predsjedništvu SFRJ o mirnom povlačenju JNA, ali da taj dogovor nije ispoštovan.

Gledanja na 15. maj se ne mogu približiti i uvek će postojati dve istorije. Dakle, nikada se nećemo približiti istini, naveo je Vukmirica, koji je bio ranjen

"Za zločin niko nije odgovarao. Podsjetiću kako se svojevremeno Tuzla u velikoj mjeri zaklinjala u JNA, a onda se dogodio zločin koji je teška mrlja na obrazu Tuzle", rekao je Đokić.

Staša Košarac, šef Koordinacionog tima za istraživanje ratnih zločina i traženje nestalih Vlade RS, naveo je kako će do 22. godišnjice, odnosno do 15. maja 2014. godine, tražiti od općinskih vlasti Tuzle da na mjestu pogibije vojnika bude podignuto spomen-obilježje.

"Imaju službenici SIPA, koji su dobro plaćeni, i neka čuvaju spomen-obilježje od svih onih koji su protiv toga", istakao je Košarac.

Radojica Ilić, učesnik kolone i tadašnji pripadnik rezervnog vojnog sastava, ističe kako ni 21 godinu poslije od istine nema ni traga ni glasa. Tokom boravka u Tuzli prisutnima nije upućena nijedna ružna riječ, a skup su osiguravali službenici MUP-a TK. Služenjem parastosa na Gradskom groblju "Pučile" u Bijeljini nastavljeno je obilježavanje stradanja vojnika JNA.                                                                        

Vijenci za branioce

U organizaciji općine Tuzla, tridesetak metara ka raskrsnici Brčanska malta položeni su vijenci i cvijeće i odata počast tuzlanskim braniteljima. Navedeno je kako su u petak, 15. maja 1992. godine Vojska Jugoslavije i paravojska Srpske Republike napale Tuzlu. Pripadnici MUP-a BiH - Stanice javne bezbjednosti Tuzla, kako je navedeno, odbili su taj napad i odbranili Tuzlu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije