BiH

U Banjaluci sutra Konferencija 20. godina Dejtona

U Banjaluci sutra Konferencija 20. godina Dejtona
U Banjaluci sutra Konferencija 20. godina Dejtona

BANJALUKA - Konferencija "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" biće održana 19. septembra u Banjaluci.

Organizatori skupa, koji će okupiti veliki broj domaćih i stranih zvaničnika, su "Nezavisne novine" i Gradska uprava Banjaluka. Partneri u organizaciji konferencije su Predsjedništvo i Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Debata će biti podijeljena u tri panel diskusije, a na prvoj će uvodničari biti članovi Predsjedništva BiH, entitetski predsjednici i drugi domaći zvaničnici. Na narednoj panel diskusiji riječ će imati regionalni političari i visoki gosti iz susjednih zemalja poput predsjednika, premijera i ministara inostranih poslova. Treći panel rezervisan je za predstavnike međunarodne zajednice, a obratiće se predstavnici zemalja Kontakt grupe, koji su imali značajnu ulogu u kreiranju Dejtonskog sporazuma. Osim američkog ambasadora Morin Kormak, šefa Misije OEBS-a u BiH Džonatana Mura, visokog predstavnika Valentina Incka očekuje se učešće i predstavnika Rusije, EU, Velike Britanije i Francuske.

Član Organizacionog odbora Sonja Stančić istakla je da su se organizatori potrudili da ova konferencija bude drugačija i dali joj pečat koji zaslužuje obilježavanje godišnjice Dejtonskog sporazuma.

- Naše različitosti treba da predstavljaju naše bogatstvo i to je polazna tačka od koje krećemo. Za ovu priliku kreirali smo poseban vizuelni identitet koji u sebi sadrži elemente koji simbolišu mir - goluba u letu i Banjaluku koja je predstavljena listom kestena - istakla je Stančićeva.

Konferenciju će otvoriti glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih" Sandra Gojković-Arbutina, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i komesar grada Dejtona Met Džozef.

- Mislim da je konferencija odlična prilika da promovišemo dijalog i međusobno uvažavanje - rekla je Gojković-Arbutina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije