BiH

U BiH teško do zakona koji zabranjuje nepotizam

U BiH teško do zakona koji zabranjuje nepotizam
Foto: Ilustracija | U BiH teško do zakona koji zabranjuje nepotizam
Almedin Šišić

SARAJEVO - Zakon o moralnosti političkog života, koji ne dopušta političarima da zapošljavanju članove svojih familija, iznimno bi bio potreban društvu zarobljenom u korupciji, kakvo je naše, no nema bilo kakvih konkretnih naznaka da će jedan takav zakon u budućnosti i biti usvojen.

Ovakav zaključak proizlazi iz stavova predstavnika bh. vlasti i analitičara na vijest da je parlament Francuske usvojio dokument kojim se, u slučaju njegovog kršenja, čak predviđaju i kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra.

Naime, ovo je samo jedan iz seta (obećanih) zakona novog francuskog predsjednika Emenuela Makrona, kojim se ministrima, poslanicima i predstavnicioma lokalne vlasti zabranjuje da zapošljavaju supružnike, roditelje i vlastitu djecu.

U slučaju BiH stvari su kudikamo komplikovanije, s obzirom na uvriježeno mišljenje da nepotizam i korupciju upravo kreiraju oni koji zakonima vladaju.

Poslanik SDP-a u parlamentu BiH Saša Magazinović smatra kako je povratak morala u politiku neophodan da bi država krenula naprijed. U ovom slučaju, on je čak i optimista.

"Podržavam sve oblike svake vrste borbe protiv kurupcije. Kad bi se sličan zakon pojavio u Parlamentarnoj skupštini BiH, vjerujem da bi postojala većina da ga usvoji", ističe Magazinović.

Za razliku od njega, Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a, izražava skepticizam po tom pitanju.

"Ne vjerujem, nažalost, da bi u BiH bilo spremnosti da se tako nešto podrži. Što se mene tiče, ja nemam nikakve dileme da bih jedan takav zakon podržao", kaže Prodanović.

I Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka u parlamentu BiH, smatra da je BiH jedan ovakav zakon neophodan.

"Čak mislim da i državnu službu treba restartovati kako bi otpali oni koji su došli upravo na takav način, ili kao stranački kadrovi", ističe Ahmetović.

Slavo Kukić, profesor i politički analitičar iz Mostara, naglašava dimenziju zrelosti francuske demokracije, no izražava i uvjerenje da u BiH ovoga trenutka takav zakon ne može proći.

"Nisam optimista da se s tim može računati sve dok ovom zemljom upravljaju oni koji su je u prethodnih 27 godina devastirali i na način da su državne organe, uprave, agencije i preduzeća pretvorili u mjesta zaposlenja uže i šire familije i članova vlastitih stranaka", ističe Kukić.

Slično razmišlja i Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, koja postavlja pitanje ko bi, zapravo, usvojio jedan ovakav zakon?

"Sadašnja generacija političara kojoj je nepotizam sasvim normalna i razumljiva stvar sigurno ne. Ko bi uradio pritisak da se usvoji jedan takav zakon? Pokoji medij i pojedinci koji bi potom bili optuženi da su neprijatelji društva. Društva koje počiva na nepotizmu", zaključuje Topićeva.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije