BiH

U Sarajevu postavljena spomen-ploča za žrtve zločina na Kazanima

U Sarajevu postavljena spomen-ploča za žrtve zločina na Kazanima
U Sarajevu postavljena spomen-ploča za žrtve zločina na Kazanima

SARAJEVO - Inicijativa "Jer me se tiče" okupila je danas aktivistkinje i aktiviste u parku At Mejdan u Sarajevu, kako bi obilježili stradanje civila u Sarajevu, odnosno zločin na Kazanima, saopšteno je iz ove organizacije.

Okupljeni građani i građanke iz Sarajeva i drugih gradova čitali su dijelove istraživanja istoričara Nikolasa Mola, kao i zahtjeve upućene gradskim, kantonalnim i državnim vlastima. Takođe je ostavljena i spomen ploča za žrtve spomenutih zločina.

"Iako su Sarajevo i njegovi građani i građanke tokom rata preživjeli užase višegodišnje opsade, iako je stradalo više hiljada osoba od čega veliki broj djece, smatramo da ne smijemo zaboraviti civilne žrtve stradale kao posljedica odmazde i pljačke", glasi jedna od pročitanih poruka.

"Uskoro ćemo obilježiti Međunarodni dan ljudskih prava, svjedočićemo mnogim govorima, vidjećemo naše političke vođe kako se kunu u slovo zakona. Ovom prilikom želimo podsjetiti širu javnost na ratne zločine počinjene od strane pojedinaca iz 10. brdske brigade Prvog korpusa Armije BiH, i njihovog komandanta Mušana Topalovića Cace.

Do danas u Sarajevu ne postoji memorijal za ratne zločine na Kazanima, i time govorimo o nespremnosti lokalnih vlasti da se suoče sa ovim zločinom, te žrtvama i njihovim familijama vrate dostojanstvo i pravo na sjećanje. Mi ne želimo biti dio politiziranja ratnih zločina i žrtava, nego želimo dostojanstveno da obilježimo nevine žrtve ratnih zločina, bez obzira na njihovu pripadnost i okolnosti. Ne postoji ideja ili ideologija koja može opravdati zločine nad civilima", poručuju iz Inicijative koja djeluje na teritoriji cijele BiH, podsjećajući na sve zločine nad nevino stradalim.

Između ostalog organizovali su niz skupova i podržali akciju Bijela traka, kojom se podsjeća na zločin u Prijedoru, prenose federalni mediji.

Nakon obraćanja okupljenima, i čitanja dijelova istraživanja, okupljeni su pročitali i zahtjeve upućene gradskim, kantonalnim i državnim vlastima:

  • Tražimo da nezavisna i stručna komisija utvrdi i objelodani identitet svih žrtava ratnog zločina i civilnih žrtava rata u dijelovima Sarajeva pod kontrolom Armije BiH u periodu 1992-1995. Odgovornost za to imaju državne institucije i kantonalne vlasti Sarajeva.
  • Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantonalnog tužilaštva Sarajeva zahtijevamo da istraži i procesuira sve slučajeve ratnog zločina nad civilima u opkoljenom Sarajevu, a naročitu pažnju da obrate na ratne zločine poput onih počinjenih na lokalitetu Kazani.
  • Od gradskih vlasti Sarajeva zahtijevamo da se u centru Sarajeva podigne spomenik za nedužne žrtve ratnog zločina koji su počinili pripadnici 10. brdske brigade i drugih vojnih i policijskih jedinica čiju odgovornost tek treba utvrditi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije