BiH

U Siriji i Iraku 120 državljana BiH, do sada više od 50 poginulo

U Siriji i Iraku 120 državljana BiH, do sada više od 50 poginulo
U Siriji i Iraku 120 državljana BiH, do sada više od 50 poginulo

SARAJEVO - Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da se na prostoru Sirije i Iraka trenutno nalazi oko 120 državljana BiH.

Obraćajući se učesnicima zasjedanja Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (CEI) - Parlamentarna dimenzija, Mektić je rekao da je do sada u Siriji i Iraku poginulo više od 50 državljana BiH, a da se sa tih područja u BiH vratilo oko 60.

"Interesantno da u posljednjih šest mjeseci nemamo nijednu osobu koja je otišla tamo", istakao je Mektić.

On je dodao da se BiH u posljednje vrijeme fokusirala na procesuiranje svojih državljana koji su učestvovali u terorističkim organizacijama na području Sirije i Iraka, a potom se vratili u BiH.

"Oko 40 osoba do sada je obuhvaćeno krivičnim procesom po ovom osnovu", rekao je Mektić navodeći da u jednom broju procesa izrečena presuda, neki su još u toku, a u nekim je zaključen sporazum o priznanju krivice.

Mektić je podsjetio da je Krivičnim zakonom BiH za učešće njenih građana na stranim ratištima zaprijećena kazna od pet godina zatvora.

Ministar bezbjednosti BiH istakao je da BiH ima nultu toleranciju prema terorizmu i svemu što se može dovesti u vezu sa terorizmom.

"U BiH ne bježimo od činjenice da imamo problem sa radikalizmom i nasilnim ekstremizmom, a ove godine imali smo i određenih problema sa terorizmom", rekao je Mektić.

Ocjenjujući da o ovim problemima treba govoriti otvoreno kako bi se shvatila njihova veličina i kako bi svi zajednički u BiH pristupili njihovom rješavanju, Mektić je izrazio nezadovoljstvo senzacionalističkim izvještavanjem medija o radikalizmu i nasilnom ekstremizmu.

Ministar bezbjednosti BiH upoznao je učesnike skupa da BiH osim represivnih mjera preduzima i preventivne mjere u borbi protiv terorizma i svih drugih oblika nasilnog radikalizma.

"Preduzimamo mjere deradikalizacije, posebno osoba koje sprovode terorizam, podržavaju ga i veličaju ili učestvuju u njegovom finansiranju", objasnio je Mektić, precizirajući da u BiH postoji nekoliko radikalizovanih komuna.

Kada je riječ o migrantskoj krizi sa kojom se suočava Evropa, Mektić je rekao da BiH nije bila direktno zahvaćena njome, ali da su bile preduzete sve potrebne mjere kao da će kriza zahvatiti i BiH.

"Sporadično smo bili pogođeni sa nekoliko grupa koje su pokušale ilegalno da koriste BiH za dalji tranzit, ali u njima nije bilo bezbjednosno interesantnih osoba, posebno onih koje se mogu dovesti u vezu sa terorizmom", dodao je Mektić.

On je istakao da je BiH ispunila sve zahtjeve Evropske komisije sadržane u "Mapi puta" za liberalizaciju viznog režima i poručio da ne bi bilo dobro da se zemljama Zapadnog Balkana pooštre uslovi za ulazak njenih građana u EU.

Parlamentarna skupština BiH danas je domaćin zasjedanja Parlamentarne skupštine CEI - Parlamentarna dimenzija o temi "Strategija za sprečavanje i borbu protiv terorizma u svjetlu migrantske krize".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije