BiH

U deficitu 25,7 miliona KM

U deficitu 25,7 miliona KM
U deficitu 25,7 miliona KM

SARAJEVO - Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) i reosiguranja FBiH 2013. godinu završio je sa čak 25,7 miliona deficita u finansijskom poslovanju, što ozbiljno ugrožava finansijsku stabilnost programa Federalnog fonda solidarnosti.

Navedeno je ovo u najnovijem izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH za 2013. godinu, u kojem su revizori iskazali mišljenje s rezervom te skrenuli pažnju na dvije krupne nepravilnosti, od kojih se prva tiče javne nabavke lijekova Baraclude za liječenje hepatitisa B i C.

"Nabavka tableta Baraclude, nakon provedenih zakonskih procedura i zaključenih ugovora sa dobavljačem 'Phoenix' d.o.o. Bijeljina u martu 2013, vršena je u vrijednosti većoj od ugovorene, koja je 808.800 KM. Izvršena nabavka po ugovorenim cijenama iznosila je 1.424.064 KM te ne možemo potvrditi da je vršeno adekvatno praćenje izvršenja zaključenih ugovora i da je blagovremeno pokrenuta nova procedura nabavke u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH", ističu revizori.

Drugu veliku nepravilnost revizori su zapazili u postupku nabavke vakcina, koje su plaćene oko 649.000 KM.

"Ne može se potvrditi da su iskazani rashodi priznati u obračunskom razdoblju u kojem je obaveza za plaćanje i nastala. Navedeni rashodi su evidentirani na osnovu predračuna ispostavljenih od strane dobavljača s 31. decembrom 2013, a vakcine su isporučene tek u 2014, u martu, maju i junu, kada su ispostavljene i fakture", navode revizori.

Ured za reviziju iznio je još niz zamjerki koje se odnose na nepoštivanje zakonskih propisa, neefikasnu primjenu internih kontrola, kao i validnog zaključenja ugovora od strane Zavoda, koji je u 2013. prihodovao oko 115,6 miliona KM, ali i potrošio oko 141,4 miliona.

Novka Agić, direktorica Zavoda, kaže da u mnogim slučajevima "nije do njih", kao u slučaju nabavke vakcina, "čija je isporuka kasnila".

"Mi smo taj revizorski nalaz ipak prihvatili. Kada je riječ o nabavci lijekova Baraclude, nažalost, u međuvremenu je došlo do 'iskakanja', jer je veći broj pacijenata bio uključen, tako da je ostao nepokriven jedan broj zbog tenderske procedure", kaže Agićeva.

Ona zaključuje da je dugogodišnji glavni problem ZZO nepoštivanje Zakona o zdravstvenom osiguranju i neisplaćivanje pripadajućih sredstava iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije