BiH

U libijskom paklu 300 bh. građana

U libijskom paklu 300 bh. građana
U libijskom paklu 300 bh. građana

TRIPOLI - Trenutno se u Libiji, u kojoj se vode krvave borbe među paravojnim formacijama, nalazi oko 300 bh. državljana i oni su pozvani da napuste tu državu, što je već učinilo njih nekoliko desetina.

To je "Nezavisnim" potvrdio Ibrahim Efendić, ambasador BiH u Libiji, koji će takođe biti povučen iz "libijskog pakla". On kaže da konstantno obavještavaju naše građane da se, ukoliko imaju bezbjednosne rizike ili se plaše, dogovore sa svojim poslodavcem i napuste zemlju.

"Ambasada, odnosno država, nema finansije da kao 2011. godine masovno evakuiše naše ljude odavde. Naši građani se ovdje nalaze u raznim stranim firmama, kao i u medicinskim ustanovama. Cijenimo da ih je ovdje oko 300", kaže Efendić, koji je potvrdio da niko od bh. građana nije nastradao.

O dramatičnoj situaciji, koja vlada u libijskim gradovima poput Tripolija i Bengazija, gdje se sukobljavaju vojnici lojalni libijskoj vladi i islamisti, svjedoči i podatak da su strana diplomatska predstavništva više puta bila meta napada. Štaviše, granate su pale i blizu rezidencije bh. ambasadora.

"Ambasade nisu cilj napada. Koliko ja znam, jedinice milicije su oko ambasada i napadači gađaju njih, ali ih promaše i onda biva pogođena neka ambasada kao kolateralna šteta", pojasnio je Efendić.

Upitan čuva li bh. ambasadu policija, kazao je da ih povremeno obilaze, ali nemaju stalnih "čuvara". Na pitanje smatra li da su policajci potrebni u blizini naše ambasade, on je odgovorio: "I jesu, i nisu".

"Ne mogu nam oni mnogo pomoći ako neke bande žele da napadnu Ambasadu", kazao je ambasador.

Na pitanje da li će on napustiti Libiju, rekao je da još čeka konačnu odluku resornog ministarstva. A odluka je ubrzo stigla...

Zoran Perković, pomoćnik ministra inostranih poslova BiH, istakao je da su za ambasadora pripremili instrukciju u kojoj mu nalažu da odmah sa porodicom napusti Libiju. Još je naglasio da je Efendić jedini diplomata BiH u Libiji i da će Ambasada raditi na tehničkom nivou, sa tehničkim sekretarom zaduženim da pazi na zgradu Ambasade, koliko je to moguće.

"Ostavili smo mu putne listove ako se neko od državljana BiH javi sa potrebom za putnom ispravom zato što mu je istekla postojeća, oteta ili ukradena, ili je na drugi način ostao bez nje, da bi mogao da dobije putni list i nastavi put van Libije", kaže Perković, te dodaje da će Ambasada biti zatvorena, s natpisom na koji broj može biti kontaktiran tehnički sekretar.

Perković je potvrdio da je jedna grupa bh. državljana, njih oko 40, prekjuče napustila Libiju u pravcu Tunisa.

"Po riječima ambasadora Efendića, u toku su borbe u samom Tripoliju, a granate su pale na stotinak metara od rezidencije bh. ambasadora", kazao je Perković, koji je dodao da prilikom granatiranja niko nije povrijeđen, niti je oštećena zgrada rezidencije.

On je ocijenio da je situacija u cijeloj Libiji radikalno loša.

"Više nema lokacije u Tripoliju za koju se može reći da je bezbjedna. U toj zemlji vlada prilično haotično stanje. Procjenjujemo da će se situacija dodatno radikalizovati i da će biti nastavljene borbe i stanje anarhije", naglasio je Perković.

Iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH u svom saopštenju pozvali su sve državljane BiH koji trenutno borave u Libiji da, u saradnji sa rukovodstvima kompanija i preduzeća u kojima su zaposleni, odmah napuste tu državu.

"Do sada nije bilo zahtjeva za hitnu evakuaciju", tvrde iz MIP-a BiH.

Kakva drama vlada u Tripoliju svjedoči i podatak da je u tom gradu izbio veliki požar na najvećem skladištu goriva, zbog čega je, između ostalih, i Italija ponudila pomoć u gašenju vatre, koja je van kontrole.

Najmanje 97 ljudi je poginulo, a više od 400 ih je ranjeno u okršajima između suparničkih milicija koje se bore za kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Tripoliju, a koji ne radi. Jedan od mogućih pravaca napuštanja libijske teritorije je kopnenim putem, preko Tunisa.

Svi bježe iz Libije

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije preporučilo je svim građanima te države da hitno napuste Libiju i uzdrže se od putovanja u tu zemlju, u kojoj je projektilom pogođeno sjedište srbijanske ambasade.

Ranije je i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske svojim državljanima koji se nalaze u Libiji takođe poručilo da napuste tu zemlju.

Francuska je juče počela da evakuiše svoje državljane, a prethodno je niz zemalja, među kojima i Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Egipat, savjetovao svojim državljanima da napuste Libiju.

Pao borbeni avion

Borbeni avion, koji je učestvovao u napadima paravojnih snaga na islamiste u libijskom gradu Bengaziju, srušio se juče i eksplodirao, nakon što je pilot bezbjedno iskočio.

"Nije sasvim jasno da li je avion oboren ili je imao mehanički kvar", rekao je general Sagr al-Džerući, šef vazdušnih operacija generala Kalife Haftara.

Jedan svjedok, koji je rekao da je vidio otvoren padobran prije pada aviona, dodao je da je letjelica neposredno prije toga napala pozicije islamista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije