BiH

Udarna grupa protiv terorizma

Udarna grupa protiv terorizma
Udarna grupa protiv terorizma

BANJALUKA - U BiH postoji terorizam, kao i ideologija koja ga prihvata, podržava i finansira, zbog čega je neophodno da bezbjednosne agencije zajednički analiziraju i procijene ovaj problem, te pronađu zajedničke odgovore za deradikalizaciju ekstremnih i nasilnih pokreta u BiH.

Kazao je to Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, nakon sastanka sa Draganom Lukačem, prvim čovjekom MUP-a RS.

"Moramo raditi lokalne strategije i silaziti u lokalne zajednice i vidjeti šta je uloga vjerskih zajednica u BiH po tom pitanju, te koja je uloga medija po pitanju pomenute deradikalizacije", rekao je Mektić.

On je rekao da državljani BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, po povratku predstavljaju ozbiljan problem u BiH, podsjetivši da zločin u Zvorniku na određen način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, što treba da dokaže istraga.

Prema njegovim riječima, u toku je proces dogovora bezbjednosnih struktura u BiH u vezi sa formiranjem operativne grupe za borbu protiv terorizma u BiH, i to mora biti urađeno u hitnoj proceduri jer nema vremena za odugovlačenje s tim pitanjem.

Lukač je istakao da će formiranje operativne grupe za borbu protiv terorizma na nivou BiH umnogome doprinijeti borbi protiv tih krivičnih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije