BiH

Ukidanje "bijelog hljeba" populizam ili iskrena namjera?

Ukidanje "bijelog hljeba" populizam ili iskrena namjera?
Ukidanje "bijelog hljeba" populizam ili iskrena namjera?

SARAJEVO - Poslanik HDZ-a BiH Niko Lovrinović ocijenio je da prijedlog zakona kojim bi bio ukinut "bijeli hljeb" za funkcionere na nivou BiH po isteku mandata, predstavlja populizam, čemu se usprotivio Mirsad Đonlagić iz Kluba poslanika SBB-a, koji je predlagač ovog zakona.

Lovrinović smatra da treba odgoditi izjašnjavanje o Prijedlogu zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, kojim se briše odredba na osnovu koje izabrani i imenovani funkcioneri i godinu dana po isteku mandata primaju naknadu u visini plate koju su primali na funkciji koju su obavljali.

On je podsjetio da je Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma odbila njegove amandmane na ovaj zakon i predložio da Dom danas usvoji zaključak kojim se odgađa izjašnjavanje o zakonu i produžava amandmanska faza.

"Čini mi se da je ovo samo dobar igrokaz za narod", dodao je Lovrinović.

Đonlagić je odbacio ocjenu da je riječ o populizmu, navodeći da se predloženom izmjenom zakona ispunjava zahtjev nezadovoljnog naroda iznesen na protestima prije godinu dana.

"Lovrinovićevim amandmanima nije ukidan `bijeli hljeb`, već je ovo pravo samo redukovano", naglasio je Đonlagić.

On je dodao da usvajanje ovog zakona neće biti smetnja Savjetu ministara BiH da cjelovito sagleda ovo i druga pitanja regulisana sličnim zakonima.

Poslanik HDZ BiH Vjekoslav Bevanda ovaj potez ocijenio je selektivnim i političkim, dok je Šefik DŽaferović iz SDA stava da je institut "bijelog hljeba" i njegova zloupotreba u praksi opravdano izazvala revolt javnosti. 

"Nemamo izbora nego da stvar vratimo na nulu, a u nekoj drugoj raspravi da riješimo pitanje ukupnih ušteda", rekao je DŽaferović. 

Bez zainteresovanih za raspravu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine završio je razmatranje Prijedloga zakona o obligacionim odnosima u civilnom vazduhoplovstvu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije