BiH

Upitan nastavak obnove kuća povratnicima u BiH

Upitan nastavak obnove kuća povratnicima u BiH
Upitan nastavak obnove kuća povratnicima u BiH

SARAJEVO - Zastoj u obnovi kuća sredstvima Fonda za povratak BiH najvjerovatnije će se nastaviti i ove godine, procijenili su u ovom fondu i Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Zbog odluka o privremenom finansiranju prošle godine nije bilo novca za nove projekte u oblasti povratka, a problem su bile i procedure izbora korisnika jer je donedavno čekano formiranje Vijeća ministara BiH, bez kojeg nije mogla biti imenovana nova komisija za izbjegle i raseljene BiH.

Za to vrijeme oko 150.000 izbjeglih i raseljenih još čeka da se vrati u svoj dom, a među njima je i 7.000 onih koji žive u kolektivnim centrima.

Damir Ljubić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazao je da će uskoro biti formirana nova komisija za izbjeglice i raseljene osobe, koja "dijeli" novac Fonda za povratak, ali je upitno da li će ove godine početi ikakvi novi projekti i koliko će uopšte novca biti na raspolaganju.

Izbor korisnika traje tri-četiri mjeseca i to će trajati do kraj godine, kada se ništa ne može početi graditi, kazao Božović

"Trenutno se rade konsultacije i prijedlozi za proračun BiH za ovu godinu. Nama trebaju stotine milijuna KM, ali vidjećemo šta je to realno moguće. U 2010. godini smo iz proračuna BiH dobili 35 milijuna KM za Fond za povratak, a u prošloj nismo dobili ništa jer je bilo privremeno financiranje", dodao je Ljubić.

Sredstva za Fond za povratak dosad su osiguravali Vijeće ministara BiH, vlade entiteta i Brčko distrikta. Za prošlu godinu niko od sufinansijera nije dao sredstva za Fond, dok ni u ovoj godini nisu planirana budžetom RS, a FBiH je planirala oko 1,2 miliona KM.

Mlađen Božović, direktor Fonda za povratak BiH, istakao je da Fond trenutno troši novce iz prethodnih godina i da se završavaju projekti početi ranije, a da ove godine nikakvi novi projekti neće biti realizovani ili će ih početi vrlo malo.

"Sve i da u aprilu bude donesen budžet BiH, nova komisija prije maja neće moći početi donositi odluke. Sam izbor korisnika traje tri-četiri mjeseca i već je to skoro kraj godine, kada se ništa ne može početi graditi. Ima nekih aplikacija odranije i jedino je moguće da se ove godine nešto počne ako komisija bude odobrila te korisnike", dodao je Božović.

Treba nam stotine miliona KM, ali vidjećemo šta je realno moguće, rekao Ljubić

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unije za održivi povratak i integracije BiH, smatra nužnim promijeniti kompletan sistem dodjele novca jer je komisija za izbjeglice i raseljene osobe zatrpana administracijom.

"Treba izaći iz tolike administracije i procedura da brže ide obnova, projekti održivosti, elektrifikacije. Ljudi po 15 godina čekaju u kolektivnim centrima", dodala je Zukićeva.

Ona, ipak, kao i Ljubić i Božović, veću nadu polaže u donatorsku konferenciju, koja treba da bude održana u Sarajevu u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije