BiH

Ustavom do smanjenja plata

Ustavom do smanjenja plata
Ustavom do smanjenja plata

SARAJEVO - Za brisanje odredbe Ustava BiH koja sprečava smanjenje plata funkcionerima u institucijama BiH za vrijeme trajanja njihovog mandata postoji ustavni osnov i to bi danas trebalo da potvrdi i Ustavnopravna komisija Doma naroda bh. parlamenta, kazao je njen predsjedavajući Krstan Simić.

On je podsjetio da je još 2005. godine pokrenuta inicijativa da bude izbrisan sporni stav dva člana devet Ustava BiH, ali amandman o brisanju ove odredbe još nisu usvojila oba doma bh. Parlamenta, zbog čega smanjenje primanja u toku mandata nije moguće.

"Za brisanje ove odredbe postoji i ustavni osnov i usklađena je s pravnim sistemom BiH, a postoji i moralni osnov, jer je neophodno imati ustavnu mogućnost smanjenja primanja i uvođenja reda u javnu potrošnju", rekao je Simić, napominjući da je Predstavnički dom u prošlom sazivu usvojio amandaman na Ustav BiH koji znači brisanje odredbe koja je branila plate funkcionera, ali je u međuvremenu usvojen i amandman o statusu Brčko distrikta s istim brojem.

"Ovo sporenje tehničke prirode dovelo je do toga da je brisanje stava dva člana devet Ustava BiH tek sad na redu Ustavnopravne komisije Doma naroda", naglasio je Simić.

Nije uvjeren da će do oktobarskih izbora ovaj amandaman biti usvojeni i na sjednici Doma naroda, ali ističe da je nemoralno da aktuelni funkcioneri do kraja ovog mandata zadrže iste plate.

Martin Raguž, član Ustavnopravne komisije Doma naroda, ne osporava ustavni osnov prijedlogu o brisanju člana koji sprečava smanjenje plata u toku mandata, ali i ističe da su BiH potrebnije ozbiljnije ustavne reforme od ove.

"Plaće je moguće smanjiti i izmjenom zakona. Nama bi prioritet trebalo da bude temeljita ustavna reforma, s tim da nova garnitura vlasti treba da se bavi i brisanjem ustavne odbrane koja ne dopušta smanjenje primanja", ocijenio je Raguž, naglasivši da jeste za redukciju plata funkcionera koje bi trebalo da budu usklađene s ekonomskim stanjem u zemlji.

U proceduri Predstavničkog doma bh. parlamenta nalaze se dva zakona o ograničavanju budžetskih troškova za plate funkcionera i o njima bi poslanici sutra trebalo da se izjašnjavaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije