BiH

Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca

Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca
Usvojen Zakon o sprečavanju pranja novca

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku i bez rasprave, usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, koji je jedan od dva uslova da Komitet Savjeta Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma /MANIVAL/ ne stavi BiH na "crnu listu".

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je ovaj zakonski prijedlog na sjednici 28. maja.

Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti propisuju se mjere i postupci u finansijskom i nefinansijskom sektoru s ciljem sprečavanja i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Ovaj zakon usklađen je sa zahtjevom i standardima EU u ovoj oblasti i ima za cilj prevenciju negativnog etiketiranja BiH u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Po hitnom postupku i bez zainteresovanih delegata za raspravu usvojen je i Zakon o dopuni Zakona o javnim nabavkama kojim se definiše nadležnost Kancelarije za razmatranje žalbi u Sarajevu za donošenje odluka po žalbama do uspostavljanja ispostava u Banjaluci i Mostaru da bi se obezbijedila nesmetana pravna zaštita u svim postupcima javnih nabavki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije