BiH

Usvojen rebalans energetskog bilansa

Usvojen rebalans energetskog bilansa
Usvojen rebalans energetskog bilansa

BANJALUKA - Vlada RS donijela je danas Odluku o usvajanju rebalansa elektroenergetskog bilansa RS za ovu godinu, kojim je planirana proizvodnja od 5.660 GWh.

Najznačajniji razlozi zbog kojih je rađen rebalans jeste taj što je bilo većeg dohotka u hidroakumulacijama i to što je proizvodnja struje u hidroelektranama veća za 7,43 odsto. Istovremeno proizvodnja električne energije u termoelektranama smanjena je za 4,63 odsto, a razlog tome je remont TE Ugljevik, koji je neplanski produžen jer su uočena oštećenja na generatoru.

Vlada RS donijela je i Uredbu o uslovima i kriterijumima za dodjelu novčanih sredstava u svrhu poboljšanja efikasnosti poslovanja privrednih društava. Prema ovoj uredbi maksimalan iznos koji se može odobriti pojedinačnom privrednom društvu je 390.000 KM.

Kako je saopšteno iz Biroa Vlade RS za odnose s javnošću, prihvaćena je i   Informacija o projektu nabavke novih teretnih vagona od "ŽOS Trnava" i zaduženi su Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo finansija da započnu pregovore s tim preduzećem iz Slovačke u cilju realizacije ovog projekta.

Vlada RS je zatražila od predstavnika RS u Savjetu ministara BiH da insistiraju na donošenju potrebnih odluka i ubrzanju procesa digitalizacije, odnosno zaštiti interesa RS i njenog javnog emitera.

Vlada je usvojila i Nacrt strateškog plana razvoja poljoprivrede i ruralnih područja RS 2015 - 2020. godine. Strateški cilj ovog dokumenta je da se obezbijedi stabilnost dohotka poljoprivrednih proizvođača i povećanje obima i produktivnosti poljoprivrede proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije