BiH

Uz potpisivanje sporazuma Nijemci doniraju i opremu

SARAJEVO - Delegacija Savezne policije Njemačke na čelu sa potpredsjednikom, Jirgenom Šubertom, posjetiće 6. i 7. maja Graničnu policiju BiH, Trebinje i Mostar.

On će zajedno sa direktorom Granične policije Bosne i Hercegovine Zoranom Galićem 6. maja u Zajedničkom centru za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Srbije u Trebinju potpisati Sporazum o nastavku podrške u opremi i obuci Graničnoj policiji BiH. Tom prilikom će potpredsjednik Savezne policije Njemačke direktoru Granične policije BiH uručiti donaciju opreme Zajedničkom centru za policijsku saradnju za uređenje modernog kontrolnog centra sa video zidom, za pohranu podataka i za karte ukupne vrijednosti od oko 100.000 KM.

Zajednički centar za policijsku saradnju koordinira rad graničnih službi Bosne i Hercegovine i njenih susjednih država Srbije i Crne Gore. Uspostavljen je u cilju poboljšanja saradnje u borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala. U perspektivi bi ovaj centar trebao integrisati i druge policijske agencije iz BiH, kao i carinu. Ovakav primjer projekta prekogranične saradnje je prepoznat od strane Savezne policije SR Njemačke zbog čega je upravo za njegov dalji razvoj izdvojena nova donacija opreme.

Granična policija BiH i Savezna policija SR Njemačke imaju dugogodišnju partnersku saradnju. Od osnivanja Granične policije BiH, Vlada Njemačke je ovoj policijskoj agenciji donirala opremu u vrijednosti oko 7,5 miliona KM, a pod njenim pokroviteljstvom realizovano je više od 80 obrazovnih projekata za pripadnike Granične policije BiH u SR Njemačkoj i BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije