BiH

Vasić: Neophodan novac za nove objekte

Vasić: Neophodan novac za nove objekte
Vasić: Neophodan novac za nove objekte

DOBOJ - Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić rekao je danas da je neophodan dodatni novac za gradnju novih policijskih objekata tamo gdje postojeći ne mogu biti sanirani, nakon prošlogodišnjih poplava.

Tokom boravka u Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja u Doboju, koja je oštećena tokom majskih poplava, Vasić je naveo da je većina policijskih objekata isušena i sanirana vlastitim sredstvima i dobrovoljnim radom policijskih službenika.

Vasić je rekao da je Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravosuđa SAD - ICITAP u BiH jedna od rijetih agencija koja je nakon poplava ponudila pomoć policijskim službenicima.

ICITAP je Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja u Doboju dodijelio jedan kontejner za rad dežurne službe.

Ističući da je ICITAP dodijelio znatan broj takvih kontejnera, Vasić je napomenuo da je riječ o privremenom rješenju, i da se adekvatno rješenje očekuje u narednom periodu.

"Dodijeljen je po jedan kontejner Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja i Jedinici za podršku u Doboju, po dva policijskim stanicama u Šamcu, Bijeljini, Šekovićima. Dva se nalaze u objektu MUP-a Republike Srpske kao rezerva za potrebe vanrednih situacija", naveo je Vasić i dodao da su uslovi rada u kontejnerima relativno dobri.

Predstavnik ICITAP-a u BiH Čarls Benet, koji je posjetio Policijsku stanicu u Doboju zajedno sa Vasićem, rekao je da ICITAP ima veoma dobru saradnju sa policijom Srpske, i da je nakon prošlogodišnjih poplava osjetio potrebu da pomogne policiji.

"Vrijednost jednog kontejnera je oko 6.000 dolara. Oni su napravljeni u BiH, što je dodatno osnažilo njenu ekonomiju", naglasio je Benet i poručio da će ICITAP, ukoliko bude potrebno, nabaviti još ovakvih kontejnera, te ukazati Ambasadi SAD u BiH i drugim međunarodnim organizacijama na potrebe policije.

Načelnik Centra javne bezbjednosti Doboj Goran Đurković zahvalio je za uručenu pomoć, napominjući da su kontejneri privremeno rješenje. 

"U njima će boraviti dežurna služba, s obzirom na to da je objekat Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja u potpunosti uništen, te bilo kakvo ulaganje nema svrhu", rekao je Đurković.

On je rekao da je, u okviru obećane pomoći predsjednika Republike Srpske, pripremljeno idejno rješenje za izgradnju novog objekta u koji bi bile smještene i Policijska stanica jedan i Saobraćajna policija, dok bi postojeća zgrada Centra ostala za potrebe njene službe.

"Sljedeći korak je rješavanje problema u vezi sa regulacionim planom sa gradskom administracijom, s obzirom na to da je na izabranoj lokaciji predviđen stambeno-poslovni objekat", rekao je Đurković i naveo da bi troškovi novog objekta iznosili između 700.000 KM i 1.000.000 KM.

Đurković je naveo da postoji inicijativa ICITAP-a za dodatno opremanje i obezbjeđivanje odgovarajuće opreme.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije