BiH

Vasiljević: Muslimanske paravojske napadale JNA

Vasiljević: Muslimanske paravojske napadale JNA
Vasiljević: Muslimanske paravojske napadale JNA

HAG - Bivši načelnik Uprave za bezbjednost Generalštaba JNA Aleksandar Vasiljević izjavio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću u Tribunalu u Hagu, da su Muslimani i Hrvati uoči i početkom rata u BiH formirali paravojne formacije koje su napadale JNA.

Svjedočeći u odbranu Karadžića, tadašnjeg lidera Srpske demokratske stranke, general u penziji Vasiljević rekao je da 1991-92. godine bosanski Srbi nisu imali paravojsku, niti ratne planove.

Karadžić je optužen za progon Muslimana i Hrvata širom BiH; genocid u Srebrenici; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika mirovnih snaga UN, 1992-95.

Ti zločini, po optužnici, izvršeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u cilju trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva sa teritorija BiH koje su bile predviđene da uđu u ujedinjenu srpsku državu.

General Vasiljević je rekao da je u ljeto 1991. imao prve informacije da Stranka demokratske stranke - za koju je početkom godine postalo

jasno da se zalaže za secesiju od SFRJ - obučava paravojsku, a Patriotska liga formirana je u sptembra te godine.

Ta paravojna formacija, po svjedoku, ubrzo je izvela prvi napad na Srbe, a Karadžić je svojim pristalicama naredio da ne pružaju nikave povode za konflikte.

Početkom 1992. JNA se s rukovodstvima svih strana u BiH dogovorila da se razoružaju paravojske, ali za to "nije bilo političke volje", ocijenio je Vasiljević. Rekao je da je lider SDA Alija Izetbegović u razgovoru s njim negirao da zna za paravojne formacije te partije.

Na Izetbegovićev poziv, Muslimani su napustili JNA, a njihova mjesta zauzeli su Srbi. Uslijedili su napadi na JNA i blokiranje njenih kasarni u BiH, rekao je Vasiljević.

Dok ga je unakrsno ispitivala tužiteljka Hildegard Erc-Reclaf (Uertz- etzlaff), Vasiljević je potvrdio da je maja 1992. bio "djelimično" penzionisan jer se zalagao da JNA ostane višenacionalna, a tada se sprovodilo njeno "etničko čišćenje", od svih koji nisu rođeni u Srbiji i Crnoj Gori.

Upitan da li je od kraja 1991. JNA štitila samo Srbe, umjesto da sprečava sukobe, Vasiljević je potvrdio da je tada naređeno da se "zaštite narodi koji se nisu složili da žive van Jugoslavije" i "kojima je uskraćeno pravo da se o tome izjasne".

"Srpski narod se nije opredijelio da živi u otcijepljenim banana-državama... Htio je da ostane u Jugoslaviji... JNA je štitila njih što ne znači da je progonila druge", rekao je general Vasiljević, dodavši da su muslimanske i hrvatske paravojske "ušle u sukob" s JNA.

Na pitanje tužiteljke da li je JNA naoružavala bosanske Srbe, svjedok je odgovorio da je tačno da je vojska od marta 1992. naoružavala legalnu Teritorijalnu odbranu koju su, međutim, Muslimani i Hrvati napustili na poziv svojih lidera.

Vasiljević je izjavio da je tadašnji načelnik Generalaštaba VJ Blagoje Adžić, krajem aprila 1992, rekao Izetbegoviću da je on sam "učinio JNA srpskom", pozivom Muslimanima da napuste vojsku i ne odazivaju se na mobilizaciju.

Pozvan da potvrdi da je ranije izjavio da je većina oficira JNA u BiH podržavala stav SDS o ostanku u Jugoslaviji ili o nužnosti srpskog entiteta, Vasiljević je izjavio da su oficiri smatrali da i Srbi imaju pravo na  samoopredeljenje, a da ne zna da li je to bio i stav SDS.

General Vasiljević je kazao da su se bezbjednosni organi JNA bavili muslimanskim i hrvatskim rukovodstvima zato što su njihove paravojske napadale JNA. "Nas Srbi nisu ugrožavali i zato nismo imali nikakve aktivnosti prema njima".

Svjedok je, na sugestiju zastupnice optužbe, potvrdio da su srpske paravojne snage, poput "Žutih osa" i "Arkanovaca", s proljeća 1992. činile zločine nad muslimanskim civilima u Zvorniku i Bijeljini.

Potvrdio je i da je Milan Lukić, poslije zločina u Višegradu i Štrpcima, uhapšen u Srbiji, a potom oslobođen i prebačen u RS, da bi se izbjeglo njegovo krivično gonjenje.

Poslije Vasiljevića, Karadžić je pred sudije kao svjedoka odbrane izveo Pera Markovića, bivšeg člana srpskog kriznog štaba u Brčkom, koji je za izbijanje rata u tom gradu okrivio lokalnu SDA i Hrvatsku demokratsku zajednicu, i njihove paravojske formacije.

Odgovarajući na pitanja tužioca, Marković je potvrdio da su u Brčkom djelovale paravojske iz Srbije, uključujući "Crvene beretke".

Suđenje Karadžiću nastavlja se sutra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije