BiH

Važno očuvati dejtonsku poziciju Srpske

Važno očuvati dejtonsku poziciju Srpske
Važno očuvati dejtonsku poziciju Srpske

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je važno da institucije, politike i pojedinci očuvaju dejtonsku poziciju Srpske i njeno dalje ekonomsko i političko jačanje.

Cvijanovićeva kaže da se i u budućnosti mogu očekivati pritisci s ciljem izmjene ustavnog sistema BiH i umanjenja nadležnosti Republike Srpske, ali da je važno kako u tom pogledu funkcionišu politike i institucije Srpske i kakav odnos prema tome imaju pojedinci.

"Mnogo je važno da i institucije, politike i pojedinci sa svog aspekta obave svoj dio posla, a to je očuvanje dejtonske pozicije Republike Srpske i njeno dalje ekonomsko i političko jačanje", ocijenila je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci povodom 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ona je naglasila da je Dejtonskim mirovnim sporazumom verifikovana i međunarodno priznata pozicija Republike Srpske.

"Sam Dejtonski sporazum doživljavam kao sporazum koji je zaustavio rat, ali i donio ono što je bilo potrebno da se uspostavi ustavni i politički sistem u BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Danas se navršilo 19 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije