BiH

Vehabije i u Banjaluci

Vehabije i u Banjaluci
Vehabije i u Banjaluci

BIJELJINA - MUP RS evidentirao je sve učestalije, brojnije i permanentnije djelovanje vehabijskog pokreta u naseljima 14 opština RS, kao i da u posljednje vrijeme masovno podižu lovačke kuće na kotama dominantnim nad nekim bitnim objektima, gdje pod okriljem lova i pčelarstva vrše obuke rukovanja vatrenim oružjem.

Riječ je o mjestima i lokacijama u rubnim opštinama RS, gdje je do sada zabilježena najveća koncentracija pripadnika vehabijskog pokreta - Krivdića brdo u opštini Kozarska Dubica, Urije i Vidorija, te Blagaj u opštini Novi Grad, Kozarac, Hambarine, Rakovčani, Čarakovo, Puharska i Petrovo, opština Prijedor, kao i Dubrave i Orahova u opštini Gradiška.

Vehabije su locirane i u naseljima Lišnja i Donja Mravica u opštini Prnjavor, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom nedaleko od Doboja, bijeljinskom naselju Janja, te u Lokvanjskoj Rijeci, Šepku, Zvorničkoj Kamenici u opštini Zvornik, Konjević Polju, Glogovoj i Cerskoj u opštini Bratunac, srebreničkom naselju Sućeska i u blizini sela Drum u opštini Vlasenica, precizirali su u MUP-u RS.

"Većina ovih zajednica se nalazi u blizini magistralnih puteva pa će vjerovatno u slučaju da se dogode određeni incidenti, ti magistralni putevi biti eksploatisani", navedeno je u odgovoru MUP-a RS na pitanje poslanika DNS-a u Narodne skupštine RS Rankice Panić.

"Postoje operativna saznanja da u posljednje vrijeme asfaltiraju i presijecaju nove puteve velike širine na području opština Goražde, Foča, Kalinovik, na pravcu tzv. zelene transverzale koja ih povezuje sa Sandžakom i Kosovom", ističe se u informaciji.

MUP RS u odgovoru na poslaničko pitanje koje se odnosilo na bezbjednosna saznanja Ministarstva u smislu aktivnosti vehabijskog pokreta u rubnim opštinama RS navodi da se vehabije okupljaju, osim na seminarima i ljetnim školama, u pojedinim džamijama, omladinskim kulturnim centrima i na nepristupačnim mjestima, kao što su stari napušteni objekti, rubna područja i lovačke kuće.

U praćenju pojave vehabizma evidentno je bitno izražen međunarodni element organizovanosti i povezanosti između vehabijske zajednice u BiH sa vehabijskim zajednicama u okruženju.

"Tu se okupljaju sve istaknutije regionalne vehabijske vođe, te se pod strogo ograničenim uslovima pristupa navedenim skupovima, dogovaraju konkretne aktivnosti i pravci djelovanja, koji se naknadno prenose na lokalni nivo, u lokalne vehabijske zajednice", navedeno je u odgovoru koji je potpisao ministar Stanislav Čađo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije