BiH

Velike stranke zadovoljne rastom

Velike stranke zadovoljne rastom
Velike stranke zadovoljne rastom

SARAJEVO, BANJALUKA - Većina najvećih stranaka u BiH je zadovoljna brojem opština u kojima će imati svoje predstavnike u skupštinama lokalnih zajednica, jer su doživjeli porast u odnosu na lokalne izbore 2012. godine, a vodi SDA sa 88 i SNSD u 66 opština.

Iz SNSD-a kažu da ovim rezultatom dokazuju da vode ispravnu politiku.

"Kontinuitet naše politike pokazao se ispravnim i građani su to prepoznali, a nama je bio cilj da se upravo njima približimo, i u tome smo uspjeli. To pokazuje naš rezultat i činjenica da smo za samo četiri godine uspjeli vratiti naš rezultat i ostvariti veliki uspjeh na lokalu", rekao je Zoran Adžić (SNSD), novoizabrani načelnik opštine Gradiška.

Senad Bratić iz SDA kaže da je ova stranka ostvarila jedan od svojih najboljih rezultata u proteklih nekoliko izbornih ciklusa.

"Prema našim procjenama SDA je osvojila više od 315.000 glasova, uključujući i načelnike i odbornike u opštinama širom BiH. Jedino što smatramo propustom jeste loš rezultat u Zenici, Visokom i još nekim opštinama, ali generalno nema razloga za nezadovoljstvo", istakao je Bratić.

Na drugom mjestu u Federaciji BiH nalazi se opoziciona stranka SDP, koja će svoje predstavnike imati u 74 skupštine.

Vedad Hajdarević iz SDP-a kaže da su u ovoj stranci zadovoljni rezultatima ostvarenim na proteklim lokalnim izborima.

"Naravno da uvijek može bolje, ali ako uzmemo u obzir da smo zabilježili rast od 20 odsto, odnosno osvojili preko 120.000 glasova u odnosu na prošle izbore, nemamo razlog za nezadovoljstvo", rekao je Hajdarević.

SDS će imati odbornike u 62 opštine, a iako je ova stranka zabilježila loš rezultat u odnosu na prethodne lokalne izbore, Aleksandar Petković, odbornik SDS-a u Skupštini grada Banjaluka, nada se da će nakon određene prekompozicije unutar stranke ovaj rezultat već na sljedećim izborima biti znatno popravljen.

Iz DNS-a takođe poručuju da su zadovoljni, ali i da uvijek može bolje, a oni će odborničke fotelje zauzimati u 59 opština.

Boran Bosančić, član Predsjedništva DNS-a, kaže da će po njihovim procjenama DNS imati ukupno oko 160 odbornika u lokalnim skupštinama.

PDP će u novom sazivu imati odbornike u 56 lokalnih zajednica, a Miroslav Brčkalo, generalni sekretar PDP-a, ističe da su u ovoj stranci relativno zadovoljni rezultatima.

"Imaćemo jednu načelničku poziciju u Kotor Varošu, ali smo izgubili trku za načelnika u Kostajnici i Šekovićima. Veliki rezultat ostvaren je u opštinama Pale, Trebinje, Bijeljina, a najveći rast postigli smo u Tesliću, kao i u Doboju, gdje smo nakon dugo godina ponovo dobili jednog odbornika u gradskoj skupštini. Najveći uspjeh postignut je u Istočnom Sarajevu, gdje se nadamo da ćemo dobiti i načelničku poziciju", navodi Brčkalo.

Formiranje Skupštine grada Istočno Sarajevo i izbor gradonačelnika očekuju se u februaru ili martu naredne godine.

Marinko Učur, portparol NDP-a, kaže da ova stranka ima razlog za blago zadovoljstvo s obzirom na to da će, prema njihovim informacijama, odbornike imati u više od 30 skupština.

"Moram naglasiti i to da ćemo u oko 15 skupština participirati u vlasti preko zajedničke liste SzP-a, a nastojaćemo gdje god je to moguće da formiramo i skupštinske većine u okviru SzP-a", kaže Učur.

Prema riječima Adnana Lukača iz DF-a, ova stranka, koja je prvi put izašla na lokalne izbore, u naredne četiri godine imaće svoje predstavnike u 44 skupštine i ukupno 95 odbornika.

HDZ BiH imaće predstavnike u 44 opštine. U ovoj stranci ističu kako je 80 odsto Hrvata glasalo upravo za njih.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije